Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.01.2016.

Knjiga ili život - raspored emitiranja (25.1. - 28.1.2016.)
Održava se
25.-28.01.2016.

Andriana Škunca, Ante Tomić i Viktor Žmegač glavni su junaci novih epizoda emisije Knjiga ili život. Jedna je epizoda posvećena knjizi "Književni prostor“ francuskog romanopisca i esejista Mauricea Blanchota o kojoj će govoriti književni kritičar Dario Grgić.

Raspored emitiranja:
 

10 minuta s Andrianom Škuncom
ponedjeljak, 25. siječnja

 

Zima na otoku najljepše je godišnje doba, najdražajoj je vjetar bura. Pjesnikinju Andrianu Škuncu, snimili smo u njezinom otočkom ambijentu na otoku Pagu u Novalji. Proveli smo dan hodajući u susret fotografskom prizoru kozmičkih dimenzija, vidjet ćete u našoj emisiji. I potpuno je jasno zašto Andriana Škunca, u svom stvaralaštvu doživljava otok izmaknutim središtem.

Urednica: Lidija Špiranec

 

10 minuta s Antom Tomićem
utorak, 26. siječnja


 

Najnoviji roman Ante Tomića "Veličanstveni Poskokovi" sasvim je očekivano postao veliki hit. Roman je doživio već pet izdanja što je poprilična rijetkost na domaćoj književnoj sceni. Doznajemo do koje mjere Poskokovi odražavaju hrvatski mentalitet, je li ovo ili nije roman s ključem i bi li se Ante Tomić ikada uhvatio tipkovnice kada bi bio talentiran za glazbu, kada bi mogao napraviti običnu pop pjesmu.

Novinar: Andrija Škare

 

Kritika knjige „Književni prostor“ Mauricea Blanchota
srijeda, 27. Siječnja

 

Jedan od sigurno najvećih posvećenika književnosti je francuski romanopisac i esejist Maurice Blanchot. Napisao je 50-ak djela a „Književni prostor“ jedna je od temeljnih knjiga o značenju, mogli bismo čak reći misteriju knjiga. Napisana davne 1955. nedavno je objavljena na hrvatskom, u prijevodu Vladimira Šeputa. Tko će i zašto i danas uživati u Blanchotovim esejima odgovara naš književni kritičar Dario Grgić.

Urednica: Koraljka Kirinčić

 

10 minuta s Viktorom Žmegačem
četvrtak, 28. siječnja

Kako je moguće na četiristotinjak stranica obuhvatiti čitavu umjetnost 20. stoljeća i pritom zahvatiti i društvene fenomene i nikad se ne ponavljati? Odgovor leži u imenu Viktora Žmegača i njegovoj novoj knjizi "Strast i konstruktivizam duha". Knjiga je to o najvažnijim umjetničkim pokretima prošlog stoljeća i njihovim manifestacijama u književnosti, glazbi i slikarstvu. U njoj Žmegač ističe tezu da se bez poznavanja prvih triju desetljeća 20. stoljeća ne može shvatiti današnja umjetnost, te dokazuje da je to doba jedno od najvažnijih razdoblja u povijesti europske i svjetske kulture uopće. A opisuje li naslov djela i Žmegačev znanstveni i životni habitus? Doznajte to u emisiji Knjiga ili život urednice Karoline Lisak Vidović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –