Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 13.03.2019.

Nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola - Koji si ti lik?!
Održava se
13.03.-07.04.2019.

Povodom manifestacije Noć knjige 2019. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara organizira nagradni natječaj na temu „Koji si ti lik?!“, kojim se žele istražiti složeni odnosi između fikcije i stvarnog svijeta. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.


Tema natječaja

U Noći knjige 2019. pozvali smo vas da razmišljate o svojim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, ostavili su neizbrisiv trag, postali vaši uzori i heroji. 

Pitamo vas – tko su oni? Koji su to junaci na vas osobito utjecali? Zašto vam jesu ili nisu dragi? Koje biste njihove osobine rado „posudili“ da dobijete priliku? U kojoj situaciji biste ih iskoristili? Što biste uz njihovu pomoć poduzeli da promijenite nešto u svojoj okolini, svoj život ili čak cijeli svijet? Sviđa li vam se potajno i neki negativac? Zašto? Biste li i od njega mogli nešto naučiti? Jeste li ikad razmišljali o tome da pomirite svog najdražeg i najmržeg heroja? Kako bi njihov susret mogao izgledati? Koje biste junake iz stvarnog i imaginarnog svijeta mogli usporediti? I konačno, s kojim likom iz svijeta književnosti i stripa i sami imate najviše dodirnih točaka?


Uvjeti natječaja

U natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola. Na natječaj se mogu prijaviti originalni radovi u literarnom obliku (kratke forme, u prozi ili stihu, do dvije kartice teksta) ili u formi stripa koji nisu prethodno objavljeni.

Stručni suradnici knjižničari sami ili u suradnji s učiteljem / predmetnim nastavnikom informiraju učenike o temi i pravilima natječaja, zadaju rokove za izradu i predaju radova te odabiru najviše 6 radova iz svoje škole koji se izdvajaju kvalitetom kreativnog izričaja i šalju ih zaključno do 7. travnja 2019. godine. Više detalja o propozicijama natječaja, načinu prijave i slanja radova potražite na stranicama Hrvatske udruge školskih knjižničara.


Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 1. – 4. razreda, 4. – 8. razreda i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati šest izvrsnih radova – po jedan literarni uradak i jedan strip-uradak u sve tri kategorije na temelju originalnosti i maštovitosti. 

Nagrade čine knjige namijenjene učeniku-autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici. Radovi koji su nas osobito razveselili i inspirirali bit će predstavljeni na Facebook stranici Noći knjige, na portalu Moderna vremena, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. 

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena najkasnije 15. travnja 2019. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Proglašenje najboljih radova i preuzimanje nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

***

NAPOMENA: Zbog interesa za sudjelovanjem u natječaju i izvan RH, natječaj je otvoren i za učenike i učenice hrvatskih škola u inozemstvu.

Više informacija: Noć knjige; HUŠK

– Noć knjige 2019. - Knjigomir –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –