Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 05.03.2021.

Natječaj za najbolju kratku priču - metaFORA je igra!

Knjižnica Vladimira Nazora (KGZ) raspisala je natječaj za najbolju kratku priču metaFORA. Natječaj se organizira devetu godinu zaredom krajem Mjeseca hrvatske knjige, a njegova završnica, proglašenje najboljih, zbiva se u Noći knjige. Natječaj je namijenjen afirmiranim i neafirmiranim autorima svih generacija, a od ove godine podijeljen je na dvije konkurencije: odrasle i djecu do 14 godina. Naime, prošlih godina djeca su se rado odazivala na natječaj, no, nažalost, nisu mogla ravnopravno konkurirati odraslim autorima, stoji u napomeni.

Tema: Igra

Je li homo faber dosadan homo ludensu ili se homo ludens popeo na vrh glave homo faberu…ili oni ne mogu jedan bez drugoga? Istražite fenomen igre! 

metaFORA 2021. zadaje temu – igra – u širokom smislu te riječi. Igra, stara koliko i ljudi, instinktivna je, nesvrhovita, ugodna i plemenita – najvažniji je dio djetinjstva, neizostavni dio kulture svih ljudskih (i ne samo ljudskih!) zajednica. Igramo se predmetima, riječima, igramo se sami ili jedni s drugima ili… jedni drugima! Igramo se u svojoj glavi, u svojim sobama, na igralištima, u plesnim dvoranama, na stadionima, uživo i na računalima. Iz igre su nastali brojni izumi, umjetnička djela, ideje koje su oblikovale svijet. Homo ludens nikad ne spava, vreba nas u svakoj pori života, na svakom mjestu, u svakoj dobi – prepustite mu se, zaigrajte se! Uostalom, metaFORA je igra!

Propozicije natječaja:


O najboljima će odlučivati:

Za djecu:
Jelena Pervan, spisateljica za djecu
Nikola Barbić, korisnik KGZ-a
Martina Domaćinović, knjižničarka

Za odrasle:
Andrija Škare, pisac i novinar
Mario Majdić Natrlin, pobjednik metaFORE 2020.
Tanja Radović Ravnić, knjižničarka i spisateljica

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –