Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.04.2014.

Noć knjige 2014. predstavlja novo izdanje izložbe 'Kadar za čitanje'

"Kadar za čitanje" je skupna izložba fotografija nastala kao rezultat fotografskog natječaja na temu čitanja, koji su organizirali Noć knjige i Fotoklub Zagreb. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 218 fotografija iz cijele Hrvatske od kojih je žiri u sastavu Branka Hlevnjak (povjesničarka umjetnosti), Iva Perković (Noć knjige) i Darija Tripalo (Fotoklub Zagreb) odabrao 24 fotografije koje na najbolji način predstavljaju ideju čitanja.

Izložba koje ja trenutno postavljena u predvorju Nacionalne i sveučilišnje knjižnice u Zagrebu. Razgledati je možete do 9. svibnja, nakon čega će izložba krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

Istovremeno je izložba Kadar za čitanje 2013. izložena u Sloveniji, od 23. travnja u Ljubljani, u galeriji Kult 3000.

"Ova je izložba izbor jednakovrijednih radova, koji zajedno čine fotografski kolaž od posrednog čitanja u toplini doma u kojem još majke/bake /djedovi /očevi čitaju svojim znatiželjnim malcima priče, do beskućnika koji čita usput, sjedeći na pločniku, proseći. To je zajednička slika putovanja duha u svijet mašte ili obrnuto, povratka kroz dnevne informacije koje ga prizemljuju u stvarnost.
(...)
Svaka od ovih fotografija, pak, zasebno, otvara moguću priču, analizu i interpretaciju koja bi nas mogla predaleko odvesti pitanjima poput ovih: tko ovdje čita poeziju, tko uči, tko guta kriminalne romane, tko želi vidjeti, ali ga vid napušta, tko glumi čitanje. Iako se ni jedan fotograf nije upustio u fotografiranje slijepih čitača (što je doista zasebna i dirljiva priča), ipak nezaobilazne su naočale za vid (na sajmištu), povečalo kao pomagalo kada zdrave oči otkažu svoju poslušnost, ili kada zalazimo u čitanje najsitnijih zapisa. Kadar za čitanje izložba je koja potvrđuje potrebu čitanja."

Iz kataloga izložbe, Branka Hlevnjak

 
Popis autora i fotografija:

Božidar Kasal - Čekajući ženu na Seini
Davor Curić - Kindle generation
Davorin Vujčić - Pariz
Gordana Šimunec - Elena
Irma Podoreški - Hladovina
Iskra Mandarić - Predah
Josip Smoljić - Djevojčica s knjigom
Julija Domac - Baš zanimljivo
Karmen Stošić - Večernja priča
Ksenija Španec - Na odmoru
Mario Radaković - Kako ubiti vrijeme
Miljenko Marotti - Kamena knjiga
Mirela Mirić - Usput
Neda Rački - Ulični čitači
Ninoslav Hećej - Devedesetpetplus
Paolo Canosa - Zapisi
Sanja Buterin - Last train to Lisbon
Srđan Savković - Ljetno popodne
Šimun Aščić - Čitanje i pisanje
Tomislav Veić - Prorokov put
Vedrana Lovinčić - S knjigom i na izlet
Vesna Špoljar - Cool slikovnica
Vlasta Štalekar - Budizam
Zvonko Radičanin - Jakuševac


Putovanje izložbe Kadar za čitanje 2014. gradovima Hrvatske koordiniraju Knjižnice grada Zagreba. Želite li u prostoru svoje galerije izložiti izložbu, za sve informacije obratite se na kontakt: Isabella Mauro, isabella.mauro@kgz.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –