Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.02.2015.

Noć knjige 2015. – poziv za sudjelovanjem u manifestaciji
Održava se
23.04.2015.

S veseljem najavljujemo četvrtu Noć knjige, manifestaciju kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Noć knjige 2015. održat će se u četvrtak, 23. travnja 2015. godine.

Želja nam je da se u Noći knjige 2015. u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, odgojno-obrazovnim  i drugim institucijama te svim zainteresiranim prostorima i ustanovama od 18 sati do 1 sat iza ponoći organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i dr., s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

Uz tradicionalni večernji program, Noć knjige 2015. imat će i svoju matineju, program namijenjen mlađem uzrastu, koji će se odvijati tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati.

Pozivamo sve zainteresirane da se prigodnim programima uključe u Noć knjige 2015. Događanja će se moći prijaviti od 9. do 27. ožujka 2015. putem prijavnice koja će biti dostupna na internetskoj stranici Noći knjige.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

***

Noć knjige 2014. održala se u 158 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Čak 410 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije i dr.) pripremilo je više od 700 različitih programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići.

U Noći knjige 2014. čitalo se djeci u dječjim domovima, azilantima i pacijentima u hrvatskim bolnicama. Noć knjige obilježila se i u zatvorima i kaznionicama. U manifestaciju su se aktivno uključili Treći program Hrvatske televizije  i Treći program Hrvatskog radija. Prvi put je održan i Knjiz – veselo natjecanje gradova u poznavanju književnosti.

Projekcijama filmskih ekranizacija književnih djela Noći knjige 2014. pridružila su se i nezavisna kina u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu, a na osobit način proslavio ju je Zagrebački električni tramvaj (ZET). U suradnji s Fotoklubom Zagreb drugu godinu zaredom organizirana je izložba Kadar za čitanje, nastala kao rezultat fotografskog natječaja na temu čitanja.

Organizatori su posebno zadovoljni činjenicom da su entuzijazam vezan uz Noć knjige uspjeli proširiti i izvan granica Hrvatske. Naime, Noć knjige 2014. prvi put se održala u Sloveniji i Crnoj Gori.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –