Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 11.02.2016.

Noć knjige 2016. - poziv za sudjelovanjem

S veseljem vam najavljujemo Noć knjige, manifestaciju kojom petu godinu zaredom dajemo poticaj kulturi čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

Noć knjige 2016. održat će se ove godine u petak, 22. travnja. Iznimku od pravila da se Noć knjige održava 23. travnja čine vikendi i neradni dani te blagdani, stoga se ove godine Noć knjige održava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

Pozivamo sve zainteresirane da se prigodnim programima uključe u Noć knjige 2016. Želja nam je da se u Noći knjige u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, odgojno-obrazovnim i drugim institucijama te svim zainteresiranim prostorima i ustanovama od 18 sati do 1 sat iza ponoći organiziraju razna događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i dr., s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

Uz tradicionalni večernji program, Noć knjige 2016. imat će i svoju matineju, program namijenjen mlađem uzrastu, koji će se odvijati tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati.

S obzirom da se ove godine u svijetu obilježava 400-ta obljetnica smrti Shakespearea i Cervantesa, kao i 100-godišnjica od prvog objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić želja nam je da, prema mogućnostima, programi Noći knjige 2016. obuhvate i ove velike obljetnice.

Događanja će se moći prijaviti tijekom ožujka 2016. putem prijavnice koja će biti dostupna na novoj internetskoj stranici Noći knjige, o čemu ćemo vas dodatno obavijestiti.
 

Noć knjige 2015. ukratko:


Noć knjige 2015. održala se u više od 180 gradova i mjesta širom Hrvatske. Oko 400 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge i dr.) pripremilo je više od 1000 različitih programa (i prodajnih akcija) u kojima su sudjelovali brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ. Zahvaljujući velikom odazivu škola, uz vrtiće i programe u knjižnicama, Noć knjige 2015. obilovala je programima kojima se nastoji ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

Noć knjige obilježila se i u hrvatskim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima. U manifestaciju su se aktivno uključili Treći program Hrvatske televizije maratonom filmskih ekranizacija književnih djela i Treći program Hrvatskog radija. Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je poseban program namijenjen najmlađima koji su vrijeme proveli družeći se sa životinjama uz dobru knjigu, čitaonice i kreativno-likovne radionice. Po drugi put održan je pub kviz naziva Knjiz, natjecanje pet gradova u poznavanju književnosti. U suradnji s Fotoklubom Zagreb po treći je put organizirana izložba Kadar za čitanje, koja je tijekom godine putovala cijelom Hrvatskom.

Drugu godinu za redom Noć knjige uspješno se održala se i u Sloveniji i Crnoj Gori.


Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –