Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.06.2008.

Nova besplatna knjiga: roman 'Clown' Milka Valenta
Održava se
01.01.1901.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" novi naslov: roman "Clown" Milka Valenta. Knjigu je 1988. godine u tiskanom obliku objavio Izdavački centar Rijeka.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 80 naslova.

«Clown», prvi roman Milka Valenta, objavljen je u tiskanom obliku prije dvadeset godina (1988), objavljivanjem u obliku besplatne elektroničke knjige ponovno će postati dostupan čitateljima. «Clown» je roman jednog lika koji se je odlučio na vlastito unutarnje putovanje kroz svoje mnogobrojne identitete, a tu svojevrsnu potragu za istinskim "ja" on dragovoljno počinje odlaskom u duševnu bolnicu, gdje će je na kraju i završiti.

«Clown» je roman jednog i jedinstvenog karaktera, iako umnoženog, koji je sastavljen od mnogih "ja" pa se tako u romanu pojavljuje kao Boris Clown, Clown 1, Martin, Clown 68, dr. Ivan Skener itd., a u problematičnim varijantama prestupnika, prognanika, katatonika i shizofrenika, ali je ipak uvijek prepoznatljiv po svojoj osnovnoj energiji traženja sebe i spoznaje koja, kako se čini, završava u spoznaji da je jezgra postojanja, to jest bit ljudske egzistencije, zapravo prazna. Svi ostali karakteri u romanu «Clown» jesu jednakovrijedni "žetoni", zamjenski likovi Borisa Clowna, odnosno "stanja" njegove svijesti.

Početna dilema Borisa Clowna "bolnica ili pisanje autobiografskog romana" rezultira produktivnom odlukom da se ode u bolnicu i da se napiše roman. Kroz raznovrsnost pripovjednih tehnika, u kojima Milko Valent pokazuje svoju odavno prepoznatu virtuoznost, raskoš i bogatstvo umijeća pripovijedanja, čitatelj prati svojevrsnu montažu unutarnjih i vanjskih zbivanja mnogolikog "junaka", kao i igru katkada razularenih identiteta jedne te iste osobe koja je odlučila bespoštedno ispitati svoj autobiografski temelj i sve njegove, ljudski problematične, aspekte.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –