Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Milko Valent ×

Najava • 28.06.2023.

Milko Valent, rušitelj cenzure u ime umjetničke slobode

Tribina 'Bez cenzure' Društva hrvatskih književnika posvećena je ovoga puta svestranu umjetniku Milku Valentu. Voditeljica i urednica Lada Žigo Španić razgovarat će s nagrađivanim književnim eruditom i rušiteljem tabua o njegovu stvaralaštvu tijekom pedesetak godina, od zbirke 'Leptiri arhetipa' do danas.
Kritika • 30.11.2022.

Milko Valent : Ledene haljine

Siromaštvo, zaključujući na temelju romana, nije naročito interesantno. Ustvari je nepodnošljivo dosadno, ponavljajuće u svojim opskurnim radnjama na koje su njeni protagonisti, pritisnuti materijalnom oskudicom, obično prinuđeni. Utoliko bismo mogli reći da je Valentov stilski plan angažiran: njime uspješno dekonstruira romantičarsku viziju siromaštva koje, dugoročno, ne obogaćuje, već osiromašuje...
Vijest • 18.05.2022.

Laureati 26. Kvirinovih pjesničkih susreta su Milko Valent i Denis Ćosić

Prema ocjeni žirija laureati ovogodišnjih 26. Kvirinovih poetskih susreta su Milko Valent, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, te Denis Ćosić za zbirku 'Košute su plakale bez rogova', najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine starosti.
Kritika • 01.08.2018.

Milko Valent : Otvorena rosa

U četverokutu autorske svijesti, zbilje, lirskog subjekta i jezika i očituje posebnost Valentova pjesništva. Naime, autorska svijest na neki način kontrolira i komentira sve što ulazi u tekst, ona određuje intonaciju i perspektivu kojima se motri zbilja i tretira jezična frazeologija, kojima se motri objekt i svi s kojima se on susreće.
Vijest • 06.07.2018.

Milko Valent dobitnik književne Nagrade 'Tin Ujević' za 2018. godinu

Prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika, u sastavu: Ernest Fišer, Lada Žigo Španić i Stipe Čuić, odlučilo je jednoglasno Nagradu "Tin Ujević" za najbolju zbirku pjesama, napisanu na hrvatskom jeziku i objavljenu u razdoblju od svibnja 2017. do svibnja 2018. godine, dodijeliti Milku Valentu za knjigu 'Otvorena rosa'.
Najava • 31.03.2016.

Predstavljanje pjesničke zbirke 'Pustinja' Milka Valenta

U četvrtak, 31. ožujka u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje knjige 'Pustinja' poznatog književnika Milka Valenta, njegove jedanaeste pjesničke zbirke.
Najava • 19.12.2008.

Književni petak posvećen Milku Valentu

Ovotjedni je Književni petak posvećen Milku Valentu, jednom od najprovokativnijih i najproduktivnijih hrvatskih pisaca, koji je tijekom svoje višedesetljetne prisutnosti na našoj sceni s jednakim žarom objavljivao romane, priče, pjesme, drame i esejistiku. Predstavit će se njegove dvije nove knjige: "Kaos" (dramska trilogija) i "Tihi alati" (knjiga poezije).