Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.05.2022.

Laureati 26. Kvirinovih pjesničkih susreta su Milko Valent i Denis Ćosić

Kvirinovi poetski susreti

Kvirinovi poetski susreti, pjesnička manifestacija koja se održava u Sisku (u organizaciji ogranka Matice hrvatska u Sisku), u proteklih dvadeset šest godina ugostila je više od sto pedeset pjesnika, kojima su dodijeljene ugledne pjesničke nagrade. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i takozvani Mali Kvirinnagrada za najbolju knjigu poezije autoru/ici do 35. godine starosti, objavljenu između dva Susreta.

Plaketa sv. Kvirina za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu

Milko Valent, foto: arhiva autora

Žiri u sastavu Miroslav Mićanović (predsjednik), Krešimir BagićTomislav Škrbić, predsjednik Matice hrvatske u Sisku i Đurđica Vuković, urednica i začetnica  ove ugledne pjesničke manifestacije, odlučio je da je laureat ovogodišnjih 26. Kvirinovih poetskih susreta Milko Valent, za ukupan prinos hrvatskom  pjesništvu. „Riječ je o pjesniku koji je iz knjige u knjigu, uporno i postupno, mijenjao pjesničku strategiju i odnos prema tekstu, ali drskost i provokacija njegova su stalna prateća tema i namjera: steći i zateći čitatelja, stvoriti i sačuvati prostor, promjenom tematskog ili strateškog registra odgovoriti na izazov novih praksi.“ - istaknuo je u obrazloženju Miroslav Mićanović.

Mali Kvirin, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta

Denis Ćosić (foto: ustupilo Goranovo proljeće)

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine starosti, je Denis Ćosić za knjigu  „Košute su plakale bez rogova“, odlučio je žiri u sastavu Darija ŽilićTin Lemac i Đurđica Vuković.

„U zbirci 'Košute su plakale bez rogova' nalazimo pedeset nenaslovljenih pjesama koje su postavljene u okvir koncepcije imaginarne patrijarhalne zajednice, a upečatljiv je i snažan glas lirske junakinje koja o svemu tome kazuje, o svim tim mitemima, praznovjerjima, izmišljenim kozmogonijama, nepravdama  prema ženama.“ - istaknut će u obrazloženju Tin Lemac i Darija Žilić pa nastavljaju: „Golemi antropološki značenjski okvir ove zbirke pruža se u mitemima koji su prisutni na pojmovnoj i slikovnoj razini, jeziku nominacije, transkulturalno i transhistorijski obilježenim simbolima, preosmišljenim simboličkim sklopovima, arhetipiziranim značenjima u sadržajnom sloju pjesama, dijalogu s usmenoknjiževnom retorikom (dominantno s gnomskim izričajem)… Neobični motivi iz flore i faune pridonose efektu začudosti, a evidentan je i avangardni potencijal Ćosićeve poezije. Zbog svega navedenog, knjiga 'Košute su plakale bez rogova' zasluženo je Denisu Ćosiću donijela nagradu Kvirin za mlade autore do 35 godina.

Nagrade će laureatima biti uručene na 26. Kvirinovim pjesničkim susretima, koji će se održati u Sisku od 10. do 12. lipnja 2022.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –