Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 14.03.2007.

Nova besplatna knjiga: Uho duha

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" novi naslov: zbirku poezije Luke Milasa "Uho duha". Knjigu je u tiskanom obliku objavio zagrebački AGM 2003. godine. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta dostupno 54 naslova.

Luka Milas je jedan od rijetkih pjesnika mlađe generacije kod kojega se, u savršenoj kohabitaciji, nalaze klasični stihovi, metri i strofe uz suvremene, rastresenije oblike. Milas je više uronjen u povijest književnosti nego neposredno iskustvo, tako karakteristično za mlade pjesnike i aktualnost, on, sav opijen jezikom, s lakoćom piše moćne osmerce, dvanaesteračke katrene s ukrštenim rimama ili lirizira epske strofe poput sesta rime, još joj zadajući strogo formalni dvanaesterački okvir. Osim lirsko-refleksivnih minijatura, koje kao da su dotekle s istočnog izvora, stavlja zahuktalu okcidentalnu tematiku, koja formalno i sadržajno meko ekspandira prema Jednom i Sveobuhvatnom, prema Riječi koja bje na početku.
Kruno Lokotar

Luka Milas rođen je 1973. u Zagrebu. Maturirao na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Prevodi s engleskog. Objavljivao u periodici (Quorum, Republika, Vijenac, Fokus, Aleph). Objavio: «Versar», pjesme, Ceres, Zagreb, 2000.; «Dugina poema», pjesničko-likovna mapa, s Nikšom Lalinom, Pelag, 2001.; «Crna ovca Staška», basna s ilustracijama Vjere Lalin, Biblioteka Mali princ, Ceres, Zagreb, 2002.; «Uho duha», pjesme, Biblioteka Filter, AGM, Zagreb, 2003.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" tijekom 2006. godine 19 novih naslova, što je rekordan broj objavljenih naslova od pokretanja projekta 2001. godine. Tu rekordnu produkciju pratila je i rekordna posjećenost: besplatne elektroničke knjige čitalo je 171.126 posjetitelja. U odnosu na 2005. godinu, kada je zabilježeno 105.509 posjetitelja, posjećenost je porasla za 65.617 čitatelja, odnosno 62 posto.

U 2007. godini planira objaviti 20 novih naslova, a među njima i knjige Stjepana Balenta, Daše Drndić, Roberta Mlinarca, Sime Mraovića, Ivice Prtenjače i Jurice Starešinčića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –