Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.03.2008.

Novi elektronički original: zbirka poezije Helene Burić

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" novi elektronički original: zbirku poezije "Kratka povijest bolesti" Helene Burić. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 73 naslova.

O knjizi "Kratka povijest bolesti"

Na jednom je mjestu Mirko Kovač zapisao kako "svak zna klepati sjekiru ili kosijer i baciti usijan komad u škip vode. Ali svak ne zna osluškivati cvrčanje. Po tome se razabira dobar majstor od slabog". Helena Burić doduše ne baca usijane komade u škipove vode, ali, skupa sa svojim lirskim subjektima (ili pomoću njih) stavlja "krijesnice umjesto interpunkcije", odnosno u njenoj je poeziji glavni junak postupak kojim se ta poezija približava čitatelju - on, točnije, opisuje to osluškivanje koje apostrofira majstor Kovač.

Smještena u nutrinu bića, u srce praznog prostora, na mjesto apsolutne tišine koja joj omogućuje čuti tanana prelijevanja na periferijama bića, sve one nevažne prekomjernosti, ona kao da piše stihove zarad spašavanja bljeskovitih slika koje se ukratko pojave na površini svijesti i onda ponovno utonu u mrak. Eskapizam je provučen na dvije razine: od stvarnosti se ne sklanja samo u dubinu bića, nego i na krila imaginacije, pa se ove pjesme zapućuju na putovanja izmaštanim krajolicima, afričkim pustinjama i američkim poljima pamuka; nove daljine privlače silama olfaktike i onirike.

O Heleni Burić

Helena Burić rođena je 1973. u Splitu. Završila Pedagoški fakultet u Splitu. Piše poeziju, kratke priče i prozu. Dosad objavljivala u Zarezu, Vijencu, Knjigomatu, Trećem trgu, Libri liberi, Poeziji itd. Uvrštena u zbirku kratkih priča "Vampirske priče" i Bestselerovu zbirku kratkih priča "Da sam Šejn". Dobitnica nagrade Fran Galović za kratku priču 2007. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –