Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.06.2007.

Nove besplatne knjige: proza Irene Lukšić i poezija Milka Valenta

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige dva nova naslova: zbirku priča "Krvavi mjesec nad Pompejima" Irene Lukšić i zbirku poezije "Jazz, afrička vuna" Milka Valenta. Prozu Irene Lukšić objavila je 2002. godine nakladnička kuća Ceres, a Valentovu poeziju 2001. godine Naklada MD.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" ( www.elektronickeknjige.com ) dostupno 62 naslova. Kako bi se olakšalo snalaženje među sve brojnijim naslovima i autorima, na mrežnim stranicama odnedavno je dostupno autorsko i naslovno kazalo.

O autorima

Irena Lukšić rođena je 1953. godine u Dugoj Resi. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je romane: «Konačište vlakopratnog osoblja» (1981.), «Zrcalo» (1983.), «Traženje žlice» (1987.), «Povratak slomljene strijele» (2000.) i «Pismo iz sankt Peterburga» (2006.). Pripovijetke je sabrala pod naslovima «Sedam priča ili jedan život» (1986.), «Noći u bijelom satenu» (1995.), «Sjajna zvijezda Rovinja» (2001.), «Krvavi mjesec nad Pompejima» (2002.) i «Tajni život laponske princeze» (2004.). Neke pripovijetke je objavila i na engleskom, njemačkom, slovenskom i turskom. Zastupljena u antologijama. Oglede o svakodnevnom životu objavila u knjizi «Katalog važnih stvari» (2005.) Piše i TV te radio drame. S ruskoga prevodi prozu i poeziju. Više puta studijski boravila u Rusiji.

Milko Valent rođen je 1948. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar. Zastupljen je u brojnim antologijama, panoramama i izborima poezije, eseja, proze i drame. Dijelovi njegova opusa prevedeni su na desetak jezika. Također je na njemački jezik prevedena knjiga proze «Nježna palisandrovina», a na engleski radiodrame «Tinta u oku» i «Neonski rubovi» te drame «Gola Europa», «Ground Zero», «Aleksandra i Bordel divljih jabuka». Dvije njegove drame, dijelovi dramske trilogije Zero (Ground Zero Aleksandra i Gola Europa), nagrađene su prvom i trećom nagradom ''Marin Držić''.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –