Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.11.2007.

Nove besplatne knjige: proza Sanje Pilić i poezija Ivice Prtenjače

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" dva nova naslova: zbirku priča "Ah, ludnica" Sanje Pilić i zbirku pjesama "Pisanje oslobađa" Ivice Prtenjače.

Priče Sanje Pilić objavila je 1986. godine nakladnička kuća Globus, a 1987. godina ušla je u uži izbor za Andrićevu nagradu. Poeziju Ivice Prtenjače objavio je Meandar 1999. godine, a nagrađena je na 25. Salonu mladih i 5. Kvirinovim susretima.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" ( www.elektronickeknjige.com ) dostupno 66 naslova.


O zbirci priča "Ah, ludnica"

Priče zagrebačke spisateljice upečatljivo su literarno svjedočanstvo o fatalnom "poroku" osamljenosti koji, kako ona duhovito primjećuje, izbjegavamo samo u trenucima velikih nesreća i sportskih okupljanja. [...] Inzistirajući na svoj način na efektu začudnosti, govoreći o ljubavi i smrti, starenju i samoći, Sanja Pilić stvorila je knjiški univerzum u kojem ludnica nije samo teatralizirana slika postojećeg svijeta. Ona je zapravo bijeg pred svijetom u kojem je ljudsko biće osuđeno na strah i nepovratnu samoću.
Zdravko Zima

O zbirci pjesama "Pisanje oslobađa"

Ivica Prtenjača pjesnik je izrazita dara, poezija mu je puna slobodnih asocijacija i izražajnih slika, osjetljiva za erotsko i sklona jezičnim igrama. [...] Od njega se mogu očekivati vrhunski dometi. No već sada znatan dio njegove zbirke ulazi u vrh hrvatske poezije devedesetih.
Damir Radić

O autorima

Sanja Pilić je pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu. Rođena 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik-snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Katkad se bavi novinarstvom.

Njezini tekstovi prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski i mađarski jezik. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista za kratku priču 1981. godine i treće nagrade 2006. godine; druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) za dramski tekst "O kome se to radi" 1990. godine; nagrade Grigor Vitez 1990. i 2006. godine za knjige "O mamama sve najbolje" i "Savim sam popubertetio" te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine za knjige "Mrvice iz dnevnog boravka" i "Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije". Nekoliko puta bila je u užem izboru za nagradu Kiklop. Roman "Jesam li se zaljubila?" nominiran je za nagradu Mali princ i uvršten na IBBY-evu Časnu listu. Knjiga "Ah, ludnica" bila je u užem izboru za Andrićevu nagradu 1987. godine. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Ivica Prtenjača rođen je 1969. godine u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radio je kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Pojedine pjesme ili ciklusi prevedeni su mu na francuski, švedski, litavski, slovenski, mađarski, makedonski, engleski, njemački, talijanski i bugarski jezik.

Sudjelovao na dvadestak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten u nekoliko antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, a živi i radi u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –