Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.10.2022.

Novozagrebačka tribina: Zoran Ferić
Održava se
03.11.2022. u 20h

Zoran Ferić (foto: Iva Perković)

Putujuće kazalište Ferić Zoran

Na Novozagrebačkoj tribini gostuje jedno od najzvučnijih imena hrvatske književne scene, dobitnik brojnih nagrada, književnik Zoran Ferić i njegova knjiga "Putujuće kazalište" (V.B.Z., 2021). Tribinu organizira Knjižnica Vjekoslava Majera u Zagrebu (Zapruđe), a razgovor s autorom održat će se u četvrtak, 3. studenog u 20 sati.

Kroz prizmu povijesti autorove obitelji "Putujuće kazalište" donosi povijest cijelog dvadesetog stoljeća i prikazuje ga od Prvog svjetskog rata i Oktobarske revolucije, od koje autorov djed po majci, Benjamin Bernstein, bježi u Pariz u kojem studira medicinu da bi ga zatim čudni i nedokučivi putevi doveli u Zagreb, do bolnice Sestara milosrdnica i mlade medicinske sestre s Trešnjevke.

Drugi dio obitelji, onaj s očeve strane, predstavlja putujućeg glumca i vlasnika kazališta za kojeg se udaje druga mlada djevojka. Otac i majka jedva preživljavaju Drugi svjetski rat - on kao vojnik na Srijemskom frontu, ona kao židovska djevojčica koju skrivaju po Zagrebu. Klupko šarolikih i živopisnih, stvarnih likova pratimo do pojave samog autora na životnoj, a zatim i književnoj sceni.

Zoran Ferić rođen je 1961. u Zagrebu, gdje je završio studij jugoslavistike na Filozofskom fakultetu. Zaposlen je kao gimnazijski profesor. Izabran je za predsjednika Hrvatskog društva pisaca 2018., živi i radi u Zagrebu, vodi radionice kreativnog pisanja.

Objavio, zbirke pripovjedaka: "Mišolovka Walta Disneya" 1996. i "Anđeo u ofsajdu", 2000.; romane: "Smrt djevojčice sa žigicama" 2002., "Djeca Patrasa" 2005., "Kalendar Maja" 2011., "Putujuće kazalište" 2020., "Dok prelaziš rijeku" 2022.; zbirke kolumi: "Otpusno pismo" 2003.,"Apsurd je zarazna bolest" 2012.; slikovnice: "San ljetne noći" (2019.), "Suze svetog Lovre" (2020.) i "Romeo i Julija" (2021.).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –