Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.10.2018.

Novu sezonu književne Bookvice otvara Dorta Jagić
Održava se
25.10.2018. u 20:30h

Nova, jedanaesta sezona književnog programa Bookvica započinje u četvrtak 25. listopada u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II). Književni program Bookvica pokrenut je u travnju 2009. i dosada su održane 163 Bookvice, na kojima je nastupilo više od 200 uglavnom domaćih, ali i inozemnih autorica i autora, a program je stekao kultni status među ljubiteljima književnosti u Splitu i šire.

Prva ovosezonska gošća jedna je od najuglednijih i najomiljenijih domaćih pjesnikinja, dobitnica Goranovog vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji Dorta Jagić. Kao što se izrazio žiri Goranova proljeća, Dorti Jagić pripada jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. 

U Bookvici će prije svega predstaviti svoju najnoviju knjigu "Veće od kuće" (Hena com, 2018.), zbirku proznih zapisa koji se mogu nazvati i poetskim esejima, a koji oslikavaju svojevrsno autoričino putovanje kroz mentalni i emocionalni krajolik u kojem nadasve dominira ljepota jezika. Osim o novoj knjizi, govorit će i o poeziji, putovanjima, susretima, spajanjima i otuđivanjima, intimnome i javnome, internetu i olovci, o onome što je pokreće i drugim zanimljivim temama. Voditeljica Bookvice je Patricija Horvat.

Kratka biografija autorice:

Veće od kuće Jagić Dorta

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dosad je objavila: "Plahta preko glave", pjesme (SKUD „I. G. Kovačić“, 1999., elektronickeknjige.com, 2009.), "Tamagochi mi je umro na rukama", pjesme (Meandar,  2001.), "Kalodont", drama (Zbornik dramskih tekstova alternativne kazališne scene, 2003.), "Đavo i usidjelica", pjesme (AGM, 2003., elektronickeknjige.com 2006.), "Kvadratura duge", pjesme (AGM, 2007.), "Kičma", kratke priče (Aora, 2009.), "S tetovažom nisi sam", kratke priče (HDP i Jesenski & Turk, 2011.), "Kauč na trgu", pjesme (HDP, 2011.), "Mali rječnik biblijskih žena", proze (Mala zvona, 2013.), "Kanapa na rynku" (Instytut Kultury Miejskie, Gdanjski, 2013.), "Prolazi i pukotine", putopisi (Jesenski & Turk, 2015.), "Kafkin nož", pjesme, HDP, 2015.), "Veće od kuće", eseji (Hena com, 2018.).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –