Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 17.06.2013.

NSK - knjižnica mjeseca na portalu Europske knjižnice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu će tijekom mjeseca srpnja postati knjižnica mjeseca na portalu Europske knjižnice. Tako će se pridružiti biranom društvu knjižnica koje su zbog svoje vrijedne digitalizirane građe bile proglašene knjižnicama mjeseca kao što su Španjolska nacionalna knjižnica ili Bavarska narodna knjižnica.

Tijekom srpnja Europska će knjižnica obratiti posebnu pozornost na reprezentativna djela koja predstavljaju hrvatsku povijest i kulturu kao što je Vinodolski zakonik drugi po starosti slavenski pravni spomenik ili prva hrvatska geološka karta s početka 20. stoljeća, glasovito djelo Fausta Vrančića Machinae nova, ali i brojne druge jedinice građe iz Kataloga i zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

O spomenutim vrijednim djelima će se pisati na portalu Europske knjižnice, izvještavati na društvenim mrežama te obavještavati medije.

Europska knjižnica (The European Library) pokrenuta je 2005. godine, i sadržava više od 200 milijuna izvora. Virtualne police Europske knjižnice sadržavaju sve bibliografske zapise Europe (Središnji katalog). Tu je također dostupno gotovo 24 milijuna stranica cjelovitoga teksta, uključujući 600 000 knjiga i elektroničkih znanstvenih radova te 10 milijuna digitalnih objekata.

Ova baza podataka jedinstvena je ne samo po svojoj veličini i rasponu već i po svojem izvornom podrijetlu. Naime, svaku jedinicu građe dostupnu na internetskim stranicama Europske knjižnice katalogizirale su i indeksirale ustanove u kojima se čuvaju izvorni primjerci tih jedinica – nacionalne i vodeće znanstvene knjižnice Europe.

Osim milijuna pretraživih knjiga, slika, karata, videozapisa i ostalih objekata, Europska knjižnica nudi nekoliko alata koji su razvijeni i poboljšani radi zadovoljavanja potreba akademske zajednice.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –