Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.05.2014.

O sudjelovanju kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda u 'Noći knjige 2014.'

Podsjetimo, manifestacija "Noć knjige" prepoznaje i afirmira nove prostore čitanja i druženja s knjigom, pa je u hrvatskim bolnicama bolničko osoblje čitalo pacijentima, čitalo se i azilantima te djeci u dječjim domovima, a od Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH dobili smo izvješće kako je "Noć knjige 2014." prošla u hrvatskim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima.

Zatvorenici su pokazali interes za čitanjem knjiga, a neka kaznena tijela već su predložila planove za još uspješnije sudjelovanje iduće godine.


**

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Noći knjige" povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava koja se održala 23. travnja 2014. godine, prvi puta se pridružila Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. U manifestaciji je sudjelovalo osam kaznionica, 13 zatvora i 2 odgojna zavoda koji se nalaze u sklopu Uprave za zatvorski sustav.

U svim navedenim kaznenim tijelima i odgojnim zavodima zatvorenici i maloljetnici upoznati su s manifestacijom, vremenom njezinog održavanja, sadržajem te mogućnošću duljeg čitanja knjige. Za one koji više vole gledati televiziju omogućeno je praćenje filmskog maratona na Trećem programu Hrvatske televizije na kojem su prikazani filmovi snimljeni prema poznatim književnim djelima te slušanje Hrvatskog radija (trećeg programa) posvećenog manifestaciji „Noć knjige 2014."

Tijekom dana zatvorenici su mogli posuđivati knjige iz knjižnica koje se nalaze u sklopu kaznionica, zatvora te odgojnih zavoda, a neke knjižnice su i dulje radile u slučaju da se odluče kasnije posuditi knjige.

Svjetla su u svim kaznenim tijelima bila dulje upaljena kako bi zatvorenici mogli čitati knjige, a ovisno o Kućnom redu u nekima do 22,00 sata, a u nekima sve do jedan sat iza ponoći.

Manji broj zatvorenika pokazao je interes za duljim čitanjem knjiga. Međutim, primijećen je i povećani interes u Zatvoru u Osijeku i u Zatvoru u Zadru gdje su tog dana posudili više knjiga nego inače. Riječ je o zatvorenicima koji i inače često posuđuju i čitaju knjige.

Uz čitanje knjiga, zatvorenici su u Kaznionici i zatvoru u Šibeniku te u Zatvoru u Puli-Pola izradili prigodni plakat, a maloljetnice su u Odgojnom zavodu u Požegi izradile pano.

ANKETA O NAVIKAMA ČITANJA MEÐU ZATVORENICIMA

U Zatvoru u Puli-Pola su povodom manifestacije izradili anketu o navikama čitanja među zatvorenicima, te su analizirajući rezultate ankete doznali da zatvorenici uglavnom nemaju naviku čitanja niti imaju potrebu za time, a čitaju isključivo dok su u zatvoru "da prođe vrijeme". Zanimaju ih knjige s vjerskom tematikom, popularna psihologija, beletristika, posebno kriminalistički romani, te razni priručnici, rječnici i leksikoni. 

U prosjeku 20% zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora čita knjige, a neki i više, kao recimo u Kaznionici u Požegi 40%, dok u Zatvoru u Osijeku čak 45% zatvorenika redovito posuđuje i čita knjige. Razlike u navici posuđivanja i čitanja knjiga među zatvorenicima su velike, pa tako ima zatvorenika koji nisu uzeli knjigu u ruku od srednjoškolske lektire, a neki čitaju i do 5 knjiga tjedno, što je primijećeno u Kaznionici u Turopolju. U Kaznionici u Valturi zamijećen je porast čitanja knjiga, posebno dane uoči vikenda i blagdana, a mjesečno zatvorenici posuđuju od 150 do 200 knjiga.

Najviše posuđuju romane, i to kriminalističke te trilere, zatim literaturu iz psihologije, religije i obiteljskog gospodarstva (vinogradarstvo, voćarstvo, ratarstvo, stočarstvo, uzgoj puževa i slično). Posuđuju i djela s tematikom povijesti, sociologije i filozofije, zatim poeziju, znanstvenu fantastiku te stripove, a u Kaznionici u Lipovici-Popovači zatvorenici su posebno zainteresirani za literaturom na stranom jeziku, posebno njemačkom jeziku.

Postignuta je i dobra suradnja s gradskim knjižnicama što je posebno bitno za one zatvore koji nemaju svoju knjižnicu. Među njima je Zatvor u Bjelovaru, pa su zato 2004. godine dogovorili suradnju s Narodnom knjižnicom Petra Preradovića iz Bjelovara. U zatvor dolazi pokretna knjižnica, popularni Bibliobus, jednom u dva tjedna i zatvorenici mogu posuditi knjige koje žele. Sličnu suradnju dogovorio je Zatvor u Osijeku s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku, pa u sklopu Sporazuma o suradnji i željama zatvorenika 106 jedinica knjižnične građe zamjenjuju svakih 6 mjeseci.

Sve kaznionice, zatvori i odgojni zavodi ukupno imaju 70349 knjiga u zatvoreničkim knjižnicama, a zahvaljujući sudjelovanju u manifestaciji „Noć knjige 2014." broj je povećan za 1008 knjiga doniranih od organizatora. Knjige su donirali hrvatskih izdavači i to Naklada Jesenski i Turk, Znanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Naklada Ljevak, a u tijeku je njihovo distribuiranje po kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima. 

Uz to, Zatvoru u Sisku donirano je 79 knjiga iz Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac iz Siska, a Zatvoru u Rijeci, Gradska knjižnica iz Cresa također planira donirati dio knjiga.   

 
U manifestaciji "Noć knjige 2014." Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa ove je godine prvi puta sudjelovala, zatvorenici su pokazali interes za čitanjem knjiga, što je popraćeno uz pozitivnu konotaciju u sredstvima javnog priopćavanja. Inače, zatvorenike se potiče i motivira da čitaju kako bi obogatili svoj rječnik i stekli nova saznavanja, a ova je manifestacija bila još jedna prigoda da ih se dodatno potakne i ukaže na važnost čitanja knjiga.  

Ukratko, možemo reći da je prvo sudjelovanje u manifestaciji "Noć knjige 2014." bilo uspješno posebice stoga što su neka kaznena tijela već predložila planove za iduću godinu. Između ostalog, predloženo je gostovanje književnika, tribine i predstavljanje novih knjiga.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –