Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.10.2018.

Obilježavanje 25. godišnjice smrti Antuna Šoljana i predstavljanje knjige 'Lično i literarno'
Održava se
16.10.2018. u 12h

Obilježavanje 25. godišnjice smrti Antuna Šoljana (1932-1993-2018) i predstavljanje knjige autorovih izabranih kritika i eseja "Lično i literarno" (prir. Tomislav Brlek, Mala knjižnica DHK, 2018) održat će se u utorak 16. listopada u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.
 
O Šoljanovu životu i djelu govorit će: Tomislav Brlek, Tonko Maroević, Ivica Matičević, Antun Pavešković i Božidar Petrač.


O knjizi:

Šoljan je i sam, u književnokritičkoj i esejističkoj praksi – koja se uz prosudbu recentne produkcije bavila i vlastitim polazištima (Pretpostavke za komparativno proučavanje poslijeratne hrvatske poezije i njezine kritike), zasnivajući se ponajprije na teorijskome aparatu angloameričke nove kritike i na svijesti o hrvatskome jezičnome i književnome kontekstu – nastojao osloboditi književni tekst od preskriptivnoga i objasniti sustav unutrašnje logike, odgovornosti na kojoj počiva.

Ovaj će temeljni pogled biti onaj koji će voditi priređivača u izboru autorovij tekstova. Pokušat će se ponuditi novi pogled u manje poznate Šoljanove tekstove, napose one koji dosad nisu objavljeni u samostalnim knjigama, nego su ostali u književnoj i stručnoj periodici. Šoljan je možda i zadnji utopist koji je vjerovao u književnost kao vrijednost, kako je to i sam isticao, pa je u skladu s tim bio istinski angažirani književnik u umjetničkom i kulturnom, a ne u političkom smislu. (DHK)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –