Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 08.02.2017.

Objavljen četvrti, zimski broj časopisa Književnost uživo

Objavljen je četvrti, zimski broj časopisa za književnost i umjetnost Književnost uživo (godina 4. broj 4, zima 2016). U ovome broju fokus je, osim na novijoj prozi i poeziji, prije svega na prijevodima sa slovenskog (Katja Gorečan, Helena Zemljič, Kristian Koželj) koji su nastali u partnerstvu s urednikom i pjesnikom Peterom Semoličem i književnim časopisom Poiesis iz Ljubljane.

Objavljen je i prijevod pripovijetke poznatog mađarskog pisca Szabolcsa Benedeka "Bura" (prijevod Angela Pataki), a čija je radnja smještena upravo u fin de siecle Rijeci pred kraj KuK monarhije, žanrovski na rubu horora, fantastike i steampunka. Szabolcs Benedek je bio gost rezidencije Kamov te je fasciniran Rijekom i njezinom poviješću odlučio napisati roman "Riječki morski pas" koji će tijekom 2017. biti objavljen na mađarskom kod uglednog izdavača Helikon, a svakako se očekuje i njegovo prevođenje na hrvatski.

Novi broj donosi i osvrte na argentinsku autoricu Mori Ponsowy i njezin roman "Obilje", a koja je krajem listopada također boravila u rezidenciji Kamov u Rijeci te je kao književnica respektabilne biografije predstavljena riječkoj publici u sklopu više manifestacija.

Uz prijevode, svakako treba istaknuti kontinuiranu neformalnu suradnju sa zadarskim "zapisovcima", u ovom broju sa Želimirom Perišem i Andrejom Maltom, a uz njih svakako valja istaknuti i suradnju s poznatom beogradskom književnom kritičarkom i književnicom Jasnom Dimitrijević.

Autori zastupljeni u ovome broju su: Miro Škugor, Neven Lukačević, Mladen Blažević, Miloš Petronijević, Vergilije Franizz, Davorka Črnčec, Vladimir Vuković, Antonia Padovan, Katja Gorečan, Želimir Periš, Andrea Žic Paskuči, Helena Zemljič, Kristian Koželj, Ivo Anić, Robert Janeš, Željko Maurović, Gordana Brkić Žagar, Sara Mrak, Eleonor Rubinić, Marin Franić, Jasna Dimitrijević, Szabolcs Benedek, Blago Vukadin, Krunoslav Mrkoci, Momir M. Marković o Borisu Kastelu, Milan Zagorac o Mori Ponsowy, Nadi Grubišić i Mislavu Pasiniju.

Uz ovaj broj, objavljen je i dodatak Gradska pričaonica, i u tiskanom i u elektroničkom obliku, koja je nastao tijekom istoimene radionice od listopada do prosinca 2016. u Galeriji Kortil.

Redakcijski tim predstavljaju: Dunja Matić, Tea Marković, Nikola Leskovar, Mirela Fuš i Milan Zagorac kao uvodničar.

Sadržaj časopisa je dostupan je na platformi Isuu i stranici Književnost uživo.

***

U 4 sveska časopisa Književnost uživo tijekom 2016. godine sveukupno je zastupljeno približno 200 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Ukrajine i Mađarske, od kojih su mnogi u međuvremenu afirmirani i u šire književne scene izvan hrvatskih i regionalnih okvira.

– Knjizevnost uživo, godina 4., broj 4, zima 2016. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –