Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 23.02.2006.

Objavljeni besplatni Boris Buden i Roman Simić

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dvije nove besplatne elektroničke knjige: zbirku tekstova "Barikade" Borisa Budena i zbirku priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" Romana Simića. Oba naslova prethodno su objavljena u tiskanom obliku: Budenove "Barikade" 1996. godine objavio je Arkzin, a Simićev prozni prvijenac 2000. objavila je Naklada MD. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 36 naslova.

Reizdanje zbirke tekstova "Barikade" Borisa Budena

Boris Buden diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao u Berlinu na studiju kulturalnih znanosti na Humboldtu. Do 1990. objavljuje eseje i članke u dnevnom tisku i periodici. Prevodi s njemačkog, uglavnom djela iz područja psihoanalize i filozofije. Među objavljenim prijevodima su i dvije knjige Sigmunda Freuda. Devedesetih je kolumnist i urednik u zagrebačkom Arkzinu. 1996. objavljuje u Zagrebu zbirku eseja "Barikade", a 2001. zbirku eseja "Kaptolski kolodvor" u Beogradu. U Berlinu kod Kadmosa 2004. objavljuje "Der Schacht von Babel". Živi i radi u Berlinu.

Zbirka tekstova "Barikade" većim je dijelom ranije objavljena kao kolumna "Blut und Buden" u Arkzinu (od 1994. do 1996.). Prema mnogim reakcijama jedna je od najznačajnijih knjiga objavljenih u Hrvatskoj. Drugo izdanje, pod naslovom "Barikade 2" (Arkzin, 1998.) obogaćeno je tekstovima o novim momentima hrvatske stvarnosti.

Reizdanje zbirke priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" Romana Simića

Roman Simić, jedan od najboljih hrvatskih prozaika mlađe generacije, rođen je 1972. godine u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Član je uredništva književnog časopisa Quorum i urednik biblioteke Živi jezici – Antologije europske kratke priče, organizator i urednik Festivala europske kratke priče. Priče su mu uvrštavane u više pregleda hrvatske proze 90-ih i prevođene na francuski, švedski, slovenski, njemački, poljski, bugarski, litavski i engleski. Uredio (s D. Glamuzinom) panoramu hrvatske erotske priče "Libido.hr". Objavio: "U trenutku kao u divljini" (poezija, s T. Zajecom i V. Grgurićem, 1996); "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" (priče, 2000); "U što se zaljubljujemo" (priče, 2005.). Knjiga priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" prevedena je na poljski (2003.) i slovenski (2004.), a knjiga priča "U što se zaljubljujemo" jedan je od pet finalista za nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu 2005. godine.

I koliko god se trudio ostvariti odmak od naše zbilje, Simićeve priče – ispisane zavidnom literaturnom kulturom i sugestivnošću – govore o nama i našim životima. Svijet njegove "pustinje" stoga je i naš svijet, ma koliko god ga umješno "prikrivao" dalekim imenima i životnim svjetonazorom.
Ivan J. Bošković, Slobodna Dalmacija

U 2006. godini DPKM planira objaviti 20 novih besplatnih elektroničkih knjiga, a među njima i knjige Drage Glamuzine, Nenada Rizvanovića, Kornelije Mlinarević, Krešimira Bagića, Marija Brkljačića, Damira Radića i Slađana Lipovca. Sve objavljene su knjige dostupne na adresi: elektronickeknjige.com

U 2004. godini mrežnim stranicama projekta pristupilo je više od 75.000 posjetitelja, a tijekom 2005. besplatne elektroničke knjige čitalo je više od 105.000 posjetitelja, što predstavlja porast posjeta od 40%. Mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" ugledni IT časopis PCChip dodijelio je laskavu titulu "Best of HRnet 2005". Realizaciju projekta tijekom prošle godine svojom potporom omogućili su T-Com i INA.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –