Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.03.2006.

Objavljeni besplatni Glamuzina i Brkljačić

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dvije nove besplatne elektroničke knjige: višestruko nagrađivanu, hvaljenu i prevođenu zbirku pjesama "Mesari" Drage Glamuzine i četvrtu zbirku pjesama Marija Brkljačića naslovljenu "Ne mogu ga gledati takvog". Galmuzinine "Mesare" izvorno je 2001. godine objavila zagrebačka Naklada MD. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 38 naslova.

Reizdanje zbirke pjesama "Mesari" Drage Glamuzine

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar u Vjesniku i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional, a sada je zaposlen kao glavni urednik u izdavačkoj kući Profil. Poeziju, prozu i kritiku objavljivao u časopisima, novinama i na radiju. S Romanom Simićem priredio je antologiju hrvatske erotske kratke priče "Libido.hr" (2002.).
Objavio je knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001.) za koju je dobio nagradu "Vladimir Nazor" za knjigu godine, te Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama u 2001.
Zbirka pjesama "Mesari" prevedena je na slovenski (Litera, Maribor, 2001.) i makedonski jezik (Makedonska riječ, Skopje, 2004.), a pojedini ciklusi iz knjige na njemački, engleski i poljski jezik.

Zbirka pjesama "Ne mogu ga gledati takvog" Marija Brkljačića

Mario Brkljačić rođen je 1966. godine u Zagrebu, gdje živi i radi. Objavljivao u Godinama novim, Libri Liberi, Quorumu, Republici, Trećem trgu, Vijencu i Zarezu. Pobijedio je na SC-ovom natječaju za prvu knjigu 2003./2004. zbirkom pjesama "Gledaj me u oči" (Studentski centar u Zagrebu, 2004.).
Objavio je: "Nikad nije plesao pogo" [besplatno elektroničko izdanje], DPKM, 2004.; "Gledaj me u oči", Studentski centar u Zagrebu, 2004.; "Muha u juhi" [besplatno elektroničko izdanje], DPKM, 2005.; "Ne mogu ga gledati takvog" [besplatno elektroničko izdanje], DPKM, 2006.

O poeziji Marija Brkljačića:
Mario Brkljačić u svojoj poeziji tematizira pitanja i probleme naše društvene i političke današnjice o kojima smo tijekom svih ovih godina čitali na naslovnicama dnevnoga i tjednoga tiska: nezaposlenost, kriminal, korupcija, prostitucija, droga i alkoholizam, posttraumatski stresovi suicidalnih ratnih veterana, profiterstvo političara i tajkuna, masovna pušiona nakon domoljubnoga zanosa s početka devedesetih… Ukratko, Brkljačić je opjevao grijeh struktura u hrvatskome društvu i buđenje iz "hrvatskog sna" ili, točnije, "sanjarenja" u našu vrlu, novu stvarnost te reflektiranje svega toga nabrojanoga na rastrojenu psihu i mizernu egzistenciju pojedinca, odnosno na elementarnu zajednicu – bračni par.[...] Brkljačić u svojoj zbirci poezije ispisao podosta sjajnih generacijskih himni o životarenju na putu od rova do biroa i o klapi koja je gitaru zamijenila raznokalibarskim cijevima, a po završetku rata izabrala iglu ili daljinski TV-upravljač.
Igor Gajin, T-Portal

U 2006. godini DPKM planira objaviti 20 novih besplatnih elektroničkih knjiga, a među njima i knjige Nenada Rizvanovića, Kornelije Mlinarević, Krešimira Bagića, Damira Radića, Slađana Lipovca, Saške Rojc, Dorte Jagić, Luke Milasa i Ivana Šamije. Sve objavljene su knjige dostupne na adresi: elektronickeknjige.com

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –