Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 26.09.2013.

Objavljeni dobitnici Nagrade Europske unije za književnost za 2013.

Na sajmu knjiga u Göteborgu (Švedska) objavljeni su dobitnici Nagrade Europske unije za književnost za 2013. godinu, kojom se odaje priznanje najboljim novim autorima u Europi.

Među ovogodišnjim dobitnicima Nagrade, nalazi se Faruk Šehić, autor romana "Knjiga o Uni" (Algoritam, 2011) te Marica Bodrožić, njemačka autorica hrvatskog porijekla.

Ostali dobitnici: Isabelle Wéry (Belgija), Emilios Solomou (Cipar), Kristian Bang Foss (Danska), Meelis Friedenthal (Estonija), Lidija Dimkovska (Makedonija), Katri Lipson (Finska), Tullio Forgiarini (Luksemburg), Ioana Pârvulescu (Rumunjska), Gabriela Babnik (Slovenija) i Cristian Crusat (Španjolska).

Nagradom Europske unije za književnost skreće se pažnja međunarodne javnosti na izvanredne nove autore, koji inače izvan svojih zemalja ne bi dobili priznanje koje zaslužuju. Pored pružanja pomoći ovim piscima kako bi došli do novih čitatelja, cilj je Nagrade pružiti čitateljima uvid u sjajnu novu europsku književnost i ponuditi im veći izbor.

Svaki pobjednik dobiva 5 000 eura. Što je još važnije, njihove se izdavače potiče na prijavljivanje za korištenje sredstvima EU-a kako bi se knjige koje su dobile nagradu prevele na druge europske jezike.

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) otvorena je natjecateljima iz 37 zemalja koje sudjeluju u aktualnom programu EU-a za kulturu (28 država članica EU-a te Albanija, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lithenštajn, Norveška, Srbija, Turska). Dobitnike svake godine predlažu nacionalni ocjenjivački žiriji u trećini zemalja sudionica tako da su u razdoblju od tri godine zastupljene sve zemlje.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će se uručiti 26. studenoga na svečanosti u Bruxellesu, u prisutnosti povjerenice Vassiliou i istaknutih predstavnika iz svijeta književnosti, kulture i politike. Nagradu dodjeljuju Europska komisija, Europski i međunarodni savez knjižara, Europsko vijeće književnika i Europska udruga nakladnika.

Otkad je u 2009. Nagrada pokrenuta, u okviru programa EU-a za kulturu financirani su prijevodi knjiga koje su napisala 43 dobitnika Nagrade Europske unije za književnost na 20 jezika, uz ukupno 149 prijevoda. Dobitnici će, osim toga, profitirati i od dodatne pažnje javnosti na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući one u Frankfurtu, Londonu, Göteborgu te Festival Passaporta u Bruxellesu.

Podsjećamo, prošle je godine je među dobitnicima Nagrade Europske unije za književnost bila Lada Žigo, a 2009. godine godine Mila Pavićević. Od pisaca u regiji, nagradu su dobili crnogorski pisac Andrej Nikolaidis 2011., te makedonski pisac Goce Smilevski 2010. godine.

Pročitajte razgovor s Faruhom Šehićem : Ljudsko biće nije u srodstvu s božanskim bićima (Ana Ðokić, 2012)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –