Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.09.2008.

One Fifth Avenue iliti tlapnje pod visokim krovom

Sve je počelo još sredinom 90-ih kolumnom koju je Candace Bushnell počela pisati u listu New York Observer. Kolumna je ubrzo prerasla u roman "Seks i grad" (1996.), a prema romanu uskoro je snimljena i istoimena televizijska serija.

U međuvremenu je Bushnell objavila još nekoliko knjiga ("Četiri plavuše", "Prva plavuša", "Džungla u gradu"...) potvrđujući se kao spisateljica koja inteligentno promatra društvo koje promiče ne samo taštinu već i puku perverziju. Stoga ne iznenađuje da se njezine nove knjige (ili ekranizacije istih) dočekuju s povećanim nestrpljenjem, pa se slično događa i s njenim novim romanom "One Fifth Avenue" koji bi se ovaj mjesec trebao pojaviti u knjižarama, isprva u engleskom originalu a ubrzo i u prijevodima.

One Fifth Avenue iz naslova zapravo je lijepa Art Deco građevina u New Yorku na Manhattanu, koja za neke newyorčane predstavlja (ne)dostižni cilj i potvrdu životnog uspjeha. Candice Bushnell svojim romanom uspostavlja svojevrsnu povijesnu vertikalu koja pokazuje kako stanovnike Manhattana nekad i danas povezuju slične strasti (opisane npr. u djelima Edith Wharton i F. Scott Fitzgeralda) jer u svakodnevnoj želji za moći i bogatstvom, društvenim priznanjem i uspješnim brakovima za neke je vrhunac sviti svoje gnijezdo ispod krova ove impozantne građevine.

Kako je zagrebačka Naklada OceanMore do sada objavila većinu autoričinih knjiga, za očekivati je da će se uskoro pobrinuti i za hrvatski prijevod "One Fifth Avenue".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –