Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.03.2018.

'Osmi povjerenik' na Književnom petku - razgovor o knjizi i filmu
Održava se
16.03.2018. u 20h

Književni petak: Osmi povjerenik

Osmi povjerenik Baretić Renato

Na drugoj tribini 63. sezone Književnog petka koja će se održati u petak, 16. ožujka u 20 sati u Gradskoj knjižnici (Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6) na primjeru romana "Osmi povjerenik" Renata Baretića razgovarat će se odnosu knjige i filma.


Knjiga i film, znamo, dva su medija. Originalni scenarij, znamo i to, razlikuje se od adaptacije književnog djela. Različit je i u namjeri, i u formi, ali i u predviđanju i pretpostavljanju horizonta očekivanja recipijenata. 

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kimenatografije? Koji elementi literarnog djela, s jedne, i filma, s druge strane, su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja — podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? (N. P.)
 

O ovim i sličnim pitanjima urednik i voditelj Književnog petka Nikola Petković razgovarat će s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana "Osmi povjerenik" i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku.

Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu Osmi povjerenik govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.

Renato Baretić

Osmi povjerenik

  • Znanje 07/2021.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789533603421

'Osmi povjerenik' Renata Baretića odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić. Na Trećiću, sličnom Cicelyju iz Života na sjeveru, zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Ali, na Trećiću je sve drukčije…

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –