Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 01.02.2020.

Otvorenje međunarodne književne rezidencije 'Odisejevo utočište' 2020.
Održava se
02.02.2020. u 17h

Konferencija povodom službenog otvorenja 2. ciklusa projekta Odisejevo utočište (Ulysses' Shelter), europske mreže književnih rezidencija za mlade književne autore i autorice, održat će se u nedjelju, 2. veljače 2019. u 17 sati, u Domu kulture u Babinom Polju na otoku Mljetu (adresa Zabrežje 47).

Odisejevo utočište druga je faza projekta sufinanciranog programom Europske unije Kreativna Europa usmjerena na razvoj mreže književnih rezidencija diljem Europe i prvenstveno namijenjena mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima. U projekt koji vodi hrvatska izdavačka kuća i književna agencija Sandorf uključena su četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa, Krokodil iz Beograda (Srbija), Thraka iz Larisse (Grčka), te Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane (Slovenija). Logo projekta – magarac koji nosi knjigu – odnosi se na u prošlosti najčešće korištenu metodu transporta na hrvatskom otoku Mljetu na kojem je projekt počeo.

Književne rezidencije odvijat će se na Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larissi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu. Program će omogućiti mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva od ovih pet različitih društvenih i kulturnih konteksta. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom s fokusom na različite književne aktivnosti namijenjene ciljanim lokalnim skupinama. 

Tema prve godine projekta Odisejevo utočište, povezana s razvojem Međunarodne knjižnice poezije u sklopu rezidencije na Mljetu, jest Knjižnica. Rezidenti će promišljati o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pisanog djela ili prijevoda na ovu temu. U sklopu otvaranja druge faze projekta službeno će biti odaslan i poziv i za donaciju pjesničkih zbirki i antologija na svim svjetskim jezicima kao prilog Međunarodnoj knjižnici poezije.

Hrvatski predstavnici u ovogodišnjem projektu koji će sudjelovati u razmjeni pisaca, pjesnika i prevoditelja su Maja Klarić, Dino Pešut i Maja Ručević. Autori koji su odabrali mljetsku rezidenciju u mjestu Pomena velški su pisci Elan Grug Muse, Steven Hitchins i Eluned Gramich, srpski pisci i pjesnici Danilo Lucić i Maša Senečić te grčki pisci i pjesnici Dimitrios Karakitsos i Thomas Tsalapatis.

Projekt će u nedjelju u Babinom Polju predstaviti:

Prvi ovogodišnji gosti rezidencije u Pomeni, grčki književnici Thomas Tsalapatis i Dimitrios Karakitsos, predstavnici partnera na projektu: Cari Lake (Literature Across Frontiers, Wales), Nataša Čebular i Maja Kavzar Hudej (Društvo slovenskih pisateljev), Thanos Gogos (izdavačka kuća Thraka, Grčka), Milica Joksimović (Krokodil, Srbija), Ivan Sršen i Matko Abramić (Sandorf, Hrvatska), te pjesnikinja Marija Dejanović i spisateljica Staša Aras (Art radionica Lazareti).

Projekt su podržali program Kreativna Europa Europske unije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova Nacionalni park Mljet i Općina Mljet.

Više informacija: tovar.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –