Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.11.2019.

Paralelni svjetovi: Giorgio Agamben – Filozofija, život i susreti
Održava se
26.11.2019. u 19h

Grafit, Giorgio Agamben (foto: Thierry Ehrmann, Flicks)

96. tribina „Paralelni svjetovi“ pod nazivom „Giorgio Agamben: Filozofija, život i susreti“, održat će se u utorak 26. studenog u 19,30 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Gosti tribine, Ivan Molek, semiotičar i prevoditelj, i Adrian Pelc, urednik u izdavačkoj kući Mala zvona, razgovarat će o autobiografiji jednog od najvećih suvremenih europskih filozofa, Giorgia Agambena - Autoportret u radnoj sobi. U knjizi Agamben opisuje susrete koji su ga presudno oblikovali kao autora te time stvara veličanstven portret intelektualne kulture druge polovice 20. stoljeća. Čitatelj, zajedno s autorom, sreće Martina Heideggera, Guyja Deborda, Giorgia Manganellija, Elsu Morante, Ingeborg Bachmann, Gershoma Scholema…Kroz te susrete prosijavaju autentične filozofske meditacije o slikarstvu, jeziku, poeziji, povijesti i nasljeđu, a u konačnici se pojavljuju i tragovi one opće znanosti o čovjeku čije je konture Agamben pokušavao ocrtati zajedno s Italom Calvinom i Claudiom Rugafiorijem. 

Gosti će raspravljati o mjestu koje Agamben zauzima u suvremenoj filozofiji, kao i o njegovim susretima, pravim ili imaginarnim (intelektualnim), sa značajnim misliocima 20. stoljeća, kao što su Martin Heidegger, Walter Benjamin, Simone Weil, Hannah Arendt, Guy Debord i Italo Calvino. Na kraju tribine govorit će se o mogućem utjecaju Agambenova Autoportreta na današnji identitet žanra autobiografije. 

Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –