Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Paralelni svjetovi ×

Najava • 26.11.2019.

Paralelni svjetovi: Giorgio Agamben – Filozofija, život i susreti

Gosti tribine, Ivan Molek, semiotičar i prevoditelj, i Adrian Pelc, urednik u izdavačkoj kući Mala zvona, razgovarat će o autobiografiji Giorgia Agambena 'Autoportret u radnoj sobi'.
Najava • 29.10.2019.

Paralelni svjetovi: Moć, identitet i (bio)politika

Gosti tribine – redoviti profesor Tomislav Pletenac i docent Duško Petrović s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – razgovarat će o poveznicama između moderniteta i biopolitike, kao i o tome na koji način sustavi moći utječu na oblikovanje kolektivnog identiteta.
Najava • 18.06.2019.

Tribina Paralelni svjetovi: Alan Ford i filozofija (nadrealne) svakodnevice

Filozof Kristijan Krkač i novinar i voditelj 'Stripologije' na CRŠ-u Jakov Novak – govorit će o razlozima kultne popularnosti Alana Forda na našim prostorima, kao i o tome što je toliko privlačno u 'filozofiji gluposti' kojom odiše ovaj strip – koji se počeo objavljivati u Italiji prije 50 godina. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 26.03.2019.

Paralelni svjetovi: Radikalno žrtvovanje - Terry Eagleton

90. tribina 'Paralelni svjetovi' posvećena je novoj knjizi Terrya Eagletona 'Radikalno žrtvovanje', kulturološkoj analizi žrtvovanja kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. O temi će govoriti Nadežda Čačinović i Leonardo Kovačević. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.
Najava • 27.11.2018.

Paralelni svjetovi: Nacizam i nadnaravno u Trećem Reichu - razgovor uz knjigu

Razgovor uz hrvatsko izdanje knjige Erica Kurlandera 'Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu' održat će se u utorak 27. studenoga u Knjižnici i čitaonica Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Najava • 31.10.2017.

80. tribina Paralelni svjetovi : Meditacije Marka Aurelija

80. tribina 'Paralelni svjetovi' pod nazivom 'Meditacije Marka Aurelija: vodič za dobar život', održat će se u utorak 31. listopada u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Gosti tribine, filozof David Pejić i urednica knjige Nataša Ozmec, razgovarat će o hrvatskome izdanju knjige 'Meditacije' filozofa i rimskoga cara Marka Aurelija.
Najava • 13.12.2016.

Tribina: Zašto je knjiga postala neželjen predmet?

Zašto je knjiga – u kulturi u kojoj je krajnji cilj imati što više (stvari) i zadovoljiti sve svoje (materijalne) želje – postala neželjen predmet? O ovom i drugim pitanjima, u utorak 13. prosinca u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, razgovaraju Nenad Bartolčić i Ivan Sršen. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.