Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.03.2019.

Paralelni svjetovi: Radikalno žrtvovanje - Terry Eagleton
Održava se
26.03.2019. u 19:30h

90. tribina "Paralelni svjetovi" koja će se održati u utorak 26. ožujka u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića - posvećena je novoj knjizi Terrya Eagletona "Radikalno žrtvovanje" (Naklada Ljevak, 2019). 

Sudjeluju: Nadežda Čačinović (filozofkinja) i Leonardo Kovačević (teoretičar). Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Knjiga "Radikalno žrtvovanje" cijenjenoga teoretičara kulture Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom – kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. U modernoj liberalnoj civilizaciji riječi „žrtva“ i „žrtvovanje“ zvuče zlokobno i podsjećaju na krotko padanje na tlo, ničice, pred nekom višom silom. 

U ovoj dojmljivoj i sveobuhvatnoj studiji autor se zalaže za radikalnu verziju pojma žrtvovanja koja se usredotočuje na turbulentni prijelaz od slabosti do moći, sa svim popratnim političkim implikacijama. Kad se valjano shvaća, žrtvovanje je, prema Eagletonovu mišljenju, onakvo samoodricanje kakvo je preduvjet za novi, obnovljeni život.

Terry Eagleton

Radikalno žrtvovanje

  • Prijevod: Damir Biličić
  • Naklada Ljevak 02/2019.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552477
  • Cijena 129.00 kn

Knjiga 'Radikalno žrtvovanje' Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom – kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka. Autor nadahnuto promišlja ovu temu obuhvaćajući pojmove poput ljubavi, smrtnosti, mučeništva, dara i žrtvenog jarca...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –