Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 20.10.2014.

Pavao Pavličić dobitnik Nagrade Zvane Črnja za knjigu 'Narodno veselje'

Hrvatski akademik, književnik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić dobitnik je ovogodišnje Nagrade Zvane Črnja za knjigu "Narodno veselje", objavljenu 2013. godine u izdanju Mozaik knjige, priopćeno je na ovogodišnjim 12. Danima eseja održanim u Puli.

Nagrada Zvane Črnja književna je nagrada koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista Zvanu Črnju. Dodjeljuje se svake godine u sklopu međunarodne književno-kulturne manifestacije koju od 2003. godine organizira Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis za književnost, kulturološke i društvene teme "Nova Istra".
 

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade, predsjednik povjerenstva Vinko Brešić podsjetio je da se knjiga sastoji od devet posebno podnaslovljenih poglavlja memoarske proze u kojima se pripovjedač, potaknut pronalaskom starog magnetofona, prisjeća svojega odrastanja u Vukovaru, odnosno djetinjstva i mladosti pedesetih i šezdesetih godina, sve do odlaska u Zagreb.
 
"Upravo po tim elementima, koji se danas smatraju općim mjestom kulturne povijesti, ova je Pavličićeva knjiga i dokument o jednome naraštaju koji je stasao upravo u doba smjene dviju paradigmi - modernizma i postmodernizma", istaknuo je Brešić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –