Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Sven Popović • 31.07.2013.

Pero Kvesić : Stjecaj okolnosti

Kvesićevo djelovanje na polju kulture šiklja na nekoliko strana. "Perorez“, njegova zbirka poezije, svojom se infantinošću, autoironijom i briljantnim perisflažama (Matoševe poezije, recimo) ističe između tada prevladavajućih poetskih praksi. Njegova proza (ciljam uglavnom na "Uvod u Peru K.“) doživljava više izdanja i krasi je pitak, pristupačan jezik i izravnost, odličan smisao za humor, te (opet) doza infantilnosti i autoironije. Ove je prostore obogatio dječjim favoritom, animiranim "Malim letećim medvjedićima“, a već nekoliko godina piše i blog. Njegov roman,  "Stjecaj okolnosti", doživio je već nekoliko izdanja, što nije iznenađenje s obzirom na autorovu pozicioniranost u hrvatskim (pop)kulturnim krugovima, njegovu stilsku pristupačnost i odabir teme. Dakle, malo o temi.

Proza koja progovara o krizi srednjih godina uvijek posjeduje dozu šarma i iskrenosti koja unatoč pathosu uspijeva razoružati čitatelja. Hornbyjev "High Fidelity“ natjerao je cijelu generaciju sredovječnih muškaraca da se identificiraju s protagonistom romana, Robom Flemingom, i isto tako je izrodio generaciju momaka koji su već u svojoj kasnoj adolescenciji "znali“ da će njihov život izgledati baš tako. Drugim riječima, proza čija je narativna okosnica neka vrsta krize sredovječnog muškarca bez problema će naći svoju publiku, bilo u vidu muškaraca kojima će biti drago što netko drugi isto proživljava životnu krizu i koji će se samim time poistovjetiti s protagonistom, bilo u vidu golobradih momaka koji iz nekog razloga jedva čekaju da isto to prožive. Kvesićev "Stjecaj okolnosti“ puca na taj senzibilitet. Puca i pogađa.  

Roman prati već arhetipsku situaciju raspada veze. Poanta je, dakle, nešto već viđeno uobličiti na svjež način. Autoru to djelomično polazi za rukom. Zašto djelomično? Tekst čak i za nešto što koketira ili posuđuje od ljubića zna prečesto uploviti u banalnost i okoštale fraze kojima svakako nije mjesto u proznom tekstu, pogotovo ne u tekstu autora čiji je možda najveći talent bio postupak očuđavanja i zabavnih obrata. Roman tako vijuga između bljeskova sa sjajnom prozom i zamornih pasaža, dok istovremeno elegantno klizi između narativne sadašnjosti i flashbackova koji uglavnom govore o protagonistovim greškama iz prošlosti. Uloga tih flashbackova je utvrđivanje protagonistove pozicije kao vječnog luzera koji je pomalo zapeo u adolescentskom mentalnom sklopu. Još jedan zabavan moment je Kvesićeva opozicija mladih i starih, tj. dinosaura i sisavaca. Na kraju dolazi do još jedne zanimljive opozicije, ali o tome kasnije. 

Kvesiću se nikako ne može poreći to da roman ima iznimno terapeutsko djelovanje. Ne samo za srednjovječne adolescente, nego i za nešto mlađu publiku. Najjači adut romana je upravo to svojstvo povezivanja čitatelja s univerzalnim životnim situacijama koje su opisane na zanatski (više ili manje) uvjerljiv način. Ono što otvara još jednu zanimljivu perspektivu je Kvesićeva ozbiljnost koja je u snažnoj opoziciji s njegovim nekadašnjim mladenačkim zanosom i (ako dozvolite igru riječi) poletom. "Stjecaj okolnosti“ je prije svega iskren, autentičan iskaz čovjeka u "zenitu života“ koji je zanatski uglavnom čvrst i uvjerljiv, mjestimice (karakteristično) autoironičan i vrlo često nježan i duhovit. Tekst će, ako ništa, mnogima zasigurno dati nekoliko tema za razmišljanje. 

Završetak "Stjecaja“ početak je nečeg drugog, nečeg mnogo strašnijeg. Samim time, završetak baca drugačije svjetlo na ostatak priče i otvara novi prostor za interpretaciju. Konačna slika zmije vojnih kamiona koja vijuga cestama dok je većina grada uspavana nagoviješta pad  "sisavaca“ koji su zbacili "dinosaure“ s trona. "Zvijer se pokrenula“, piše Kvesić, i tim "kukcima“ ne može parirati nitko osim dinosaura, a njih je ostalo premalo.

Možda premalo za suprostaviti se, ali sasvim dovoljno da sisavcima "uleti“ koja dobra knjiga.


Pero Kvesić: "Stjecaj okolnosti"

Hena com, 2012.

( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –