Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.06.2015.

Pet knjiga kratkih priča u konkurenciji za književnu nagradu Istarske županije 'Edo Budiša'

Godišnja književna nagrada Istarske županije "Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje autoru/autorici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2014. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). Dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić (2012.), Marko Pogačar (2013.) i Bojan Krivokapić (2014.).


Od devet pristiglih knjiga za ovogodišnje izdanje natječaja "Edo Budiša“, prosudbeni žiri u sastavu Boris Koroman, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Vanesa Begić, za drugi krug natječaja odabrao je pet naslova.

Popularne priče Lemaić Vesna
Nebo u kaljuži Popović Sven

"Popularne priče" - Vesna Lemaić (CeKaPe - Centar za kretivno pisanje)

Lemaić inventivno koristi različite žanrove popularne književnosti i poigrava se s (američkim) stereotipima. Rodni odnosi dovedeni su do groteske, a onostranost doseže zastrašujuće dimenzije.
 


"Nebo u kaljuži" - Sven Popović (Meandarmedia)

Originalno koncipirana zbirka, s junacima koji se provlače kroz fragmentizirane, anegdotalne kratke forme. Popović samosvjesno zastupa književnu poetiku koja izbjegava neorealističku angažiranost i afirmira melankoličnu oniriničnost gradske svakodnevice. Lirična, estetizirana proza, naglašene emotivnosti i subkulturnog patosa.
 

Nagrada se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

100% pamuk Bodrožić Ivana
100% društveni uzgoj Tkalec Iva
Odjavna karta Zlatar Jelena"100% Pamuk" - Ivana Simić Bodrožić (V.B.Z.)

Lucidna tematizacija aktualnih generacijskih, socijalnih i kulturalnih tenzija ostvarena je uvjerljivim dijalozima, ironičnim konstrukcijama i vještim korištenjem hrvatskih sociolekata. Ženska svakodnevica, ne bez humora, naturalistički je prizemljena i demistificirana.
 


"100% društveni uzgoj" - Iva Tkalec (Algoritam)

Tkalec u svoje priče uvodi motive tržišne i informatičke svakodnevice. Razoran distopijski crni humor ublažen je suosjećanjem za nemoćne: starce, djecu, životinje."Odjavna karta" - Jelena Zlatar (CeKaPe - Centar za kretivno pisanje)

Suptilna, psihološka, refleksivna proza usmjerena na trenutak, detalj - najčešće se tematiziraju negativni momenti u intimnim odnosima. Nasuprot estetske igre, od čitatelja se zahtijeva osobni ulog, poistovjećivanje, razumijevanje ženske podređenosti i (psihološkog) nasilja kome su junakinje izložene.
 

    
Na natječaj su pristigle i knjige "Život svijeta koji će doći" autora Andrije Škare, "Sam svoj jatak" Branka Ćurčića, "Divan dan za drinkopoly" Marka Gregura i "Tviter priče" Dragana Babića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –