Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.02.2020.

Petar Matović predstavlja zbirku izabranih pjesama 'Ne hleb, već morfijum'
Održava se
13.02.2020. u 19h

Jedan od najznačajnijih suvremenih regionalnih pjesnika, Petar Matović, koji se u rodnoj Srbiji već davno afirmirao kao vodeći pjesnik srednje generacije, u Zagrebu će predstaviti hrvatsko izdanje svojih izabranih pjesama Ne hleb, već morfijum, objavljeno prošle godine u nakladi Durieux. Riječ je o izboru pjesama iz dosadašnjih zbirki koji je autor napravio zajedno s urednicom knjige, Ivanom Rogar. 

Predstavljanje će se održati u cafeu Botaničar na Marulićevu trgu, u četvrtak 13. 2. u 19 sati, a uz autora će govoriti teoretičar Branislav Oblučar, pjesnik Marjan Čakarević i urednica Ivana Rogar.
 

Petar Matović rođen je 1978. godine u Užicu, u Srbiji. Završio je studij srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje. Objavio je četiri zbirke pjesama: Kamerni komadi (1996.), Koferi Džima Džarmuša (2009.), Odakle dolaze dabrovi (2013.) i Iz srećne republike (2017.). Objavljuje u periodici: Polja, Letopis Matice srpske, Koraci, Beogradski književni časopis, Sarajevske sveske, Zarez, Književni magazin, Quorum, Fragile, Portret, The Café Review, Fantom slobode. Zastupljen je u više antologija, pjesme su mu prevedene na brojne strane jezike. Dobitnik je nagrade Trećeg trga za poeziju, a za posljednju je zbirku 2018. godine osvojio prestižnu nagradu »Branko Miljković«.
 

Teoretičar Branislav Oblučar smatra da objavljivanje njegove druge zbirke pjesama, Koferi Džima Džarmuša, (2009.) označava točku u kojoj počinje snažniji djelatnički zamah Matovićeve generacije, kojoj pripadaju Ana Seferović, Marjan Čakarević, Goran Korunović i dr. Ondje je kreirao „introvertiran lirski subjekt, usmjeren na vlastite osjećaje i dojmove“, koji će ostati svojstven autoru i u narednim zbirkama. Uslijedila je zbirka Odakle dolaze dabrovi koja je u odnosu na prethodnu složenija i sintaktički i tematski. Kako kaže kritičar Bojan Vasić, „Dabrovi obogaćuju i šire iskustvo melankolije i kritičke razigranosti koje je uspostavljeno u prethodnoj zbirci.“ Naposljetku je Matovićevo djelo dobilo potvrdu u obliku najvažnije srpske nagrade za poeziju. Za posljednju zbirku, Iz srećne republike, Matović je 2017. osvojio Nagradu „Branko Miljković“. Ta je zbirka sastavljena od ciklusa koji se kreću od intimističkih do politički angažiranih, a kao cjelina besprijekorno je zaokružena. Ne hleb, već morfijum nastoji predstaviti najbolje iz tih triju djela.
 

Više o autoru: Petar Matović i Marijo Glavaš (razgovor)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –