Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 12.12.2016.

Peter Hoeg : Susanin efekt

Peter Hoeg: Susanin efekt

Susanin efekt Høeg Peter

Ah, ta Skandinavija. Hladno, mračno, ali… demokracija; unutarnja ljepota. Ma, kome je ikada palo na pamet da kaže kako je u Danskoj nešto trulo!?

Peter Høeg piše da je nekoć neki zubar iz strogog centra Kopenhagena, inače obožavatelj Stauninga – prvog socijaldemokratskog premijera (1873-1942) – jednog dana poželio osobno pohvaliti premijera pa je na putu do klinike svratio do njegova ureda. Tu su ga ponudili kavom, a na kraju sve je završilo tako što je zubar Stauningu usput izvadio zub, i to besplatno, kao starom znancu i prijatelju.

Svojim romanom „Susanin efekt“ Peter Høeg u taj raj otvorenog, egalitarnog, demokratskog društva ubacuje zmiju. A zmija je „Komisija za budućnost“. Godine 1972. osnovana je šesteročlana komisija za analizu i razvoj politike. Kasnije proširena na dvanaest članova, jednog ekonomistu, kemijskog inženjera, teologa, geometra, svećenika, psihijatra, slikara, geologa, povjesničara, fizičara, i dva statističara. Okupljeni su se sastajali, razgovarali o budućnosti, i svakih šest mjeseci pisali izvješće. Problem je nastao s predviđanjima Komisije. Od dvadeset četiri predviđena središnja događaja u Danskoj i svijetu sva su se dogodila, i to s točnošću od tri tjedna.

Komisija je izvještaje podijelila u tri kategorije: predviđanja pojedinih događaja, predviđanja velikih ograničenih fenomena od kolektivnog značenja, i predviđanja trendova. Već u prvom referatu pogodili su rezultat danskih parlamentarnih izbora i politički prevrat. Onda su predvidjeli napetosti i ratne sukobe na Bliskom istoku, s dalekosežnim problemom opskrbe energijom kao posljedicom. Potom je usljedilo i upozorenje o smjeni američkog predsjednika u kolovozu 1974…

O referatima su izvještene obavještajne službe policije i vojske. Grupa se stavlja pod nadzor. Potom se u sklopu parlamenta formira upravna grupa za praćenje i vrednovanje Komisije. Ali u sljedećih četrdeset godina grupa se u određenom stupnju odvaja od parlamentarnog sustava. U Danskoj demokraciji događa se opasna anomalija: skupina obavještajaca, vojnika, političara i moćnika, stvara paralelni sustav.


Peter Høeg je početkom devedesetih objavio roman „Smilla osjeća snijeg“, urbani triler koji se preveo na desetke jezika, dobio svoju prestižnu hollywoodsku ekranizaciju, i svom autoru priskrbio etiketu jednog od najzanimljivijih suvremenih evropskih pisaca. No Hoeeg se ubrzo povlači iz javnosti, i deset godina ne objavljuje niti jednu knjigu, ništa, posvećujući se meditaciji i spiritualnom životu. Ipak, sredinom nultih vraća se pisanju. Niska njegovih romana se nastavlja („Tiha djevojčica“, „Djeca čuvara slonova“), i tako smo došli i do „Susaninog efekta“, naizgled tipičnog skandinavskog krimića, ali pomaknutog, angažiranog, na tragu Viktora Pelevina i njegovih košmarnih vizija – samo uglavljenih u narativni žanrovski standard.

Kao što je to i inače slučaj sa žanrovskom prozom „Susanin efekt“ pada kako radnja romana odmiče. Hoeeg je ispisao vrlo intrigantan ulaz u roman, no izlaz mu je pomalo šablonski. Zapravo pridjev „pomalo“ možemo i izostaviti. Također, posrijedi je također i „pomalo“ nadmena, snobovska proza, alergična na obične ljude, socijalnu prosječnost – baš kao što je to slučaj i s televizijskim serijama u kojima je glavna karakteristika raznih forenzičara, liječnika, policajaca ili političara da ih krasi IQ veći od 140.

No valja istaknuti ono što je dobro. Høegov precizni, brzi, elegantni stil, hladan poput skandinavskog dizajna, ali s prstohvatom poetičnosti. Njegovu potkovanost u prirodnim znanostima, fizici, kemiji, strojarstvu. Pronicljivost u karakterizaciji pojedinih likova i njihovih međusobnih odnosa, od glavnog lika, eksperimentalne fizičarke Susan, njenog supruga, majke, pa do sporednih likova, političara, vojnika, danskih znanstvenika, uključujući tu i pokoju zabavnu anegdotu o Nielsu Bohru.

Ali prije svega valja istaknuti vrlo dobru premisu romana. Zbog nje se „Susanin efekt“ sa zanimanjem čita, s uzbuđenjem prepričava.


( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane Modernih vremena i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

Peter Høeg

Susanin efekt

  • Prijevod: Ðurđica Žlebačić-Sorensen
  • Disput, Hrvatsko filološko društvo 11/2016.
  • 364 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602753

Roman o društveno relevantnim temama: društvenoj nejednakosti, korumpiranim političarima i državnim službenicima, zagađivanju okoliša i njegovu destruktivnom utjecaju na našu civilizaciju. "Susanin efekt" istovremeno je društvena kritika Zapada u raspadanju, studija karaktera suvremene, rastrgane žene-znanstvenice, ljubavna priča, te nagovještaj onoga što je, zapravo, najvažnije u ljudskom životu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –