Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.05.2017.

Petero finalista književne nagrade Istarske županije 'Edo Budiša'

Dobri dani nasilja Aščić Ružica
Moj muž Bužarovska Rumena
Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu Gavran Kristina
Muška svinja Jozić Ivan

Godišnja književna nagrada Istarske županije „Edo Budiša“ koju raspisuje Gradska knjižnica Pazin i Kuća za pisce – Hiža od besid ove je godine iznjedrila čak pet naslova zbirki kratkih priča koje su ušle u finale.

Natječaj za nagradu bio je raspisan u veljači, a na adresu pazinske gradske knjižnice pristiglo je 9 zbirki kratkih priča: „Crne ribe“ IIije Đurovića (Žuta kornjača, Podgorica, Crna Gora); „Pet metara bliže zvijezdama“ Ivana Katičića (POU Velika Gorica); „Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu“ Kristine Gavran (Disput, Zagreb); „Dobri dani nasilja“ Ružice Aščić (Hena com, Zagreb); „Atakama“ Nikole Nikolića (Nova knjiga, Podgorica, Crna Gora); „Evanseco“ Valenta Pavlića (Hena com, Zagreb); „Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih“ Ivana Jozića (Fraktura, Zaprešić); „Moj muž“ Rumene Bužarovske (s makedonskog preveo Ivica Baković, V.B.Z., Zagreb) te „More i zaustavljene priče“ Neve Lukić (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb).

Od ovih devet naslova, žiri u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivana Ujčić, za finale je odabrao pet zbirki. Radi se o zbirkama:

Dobri dani nasilja“ Ružica Aščić – autoričina prva zbirka kratkih priča donosi 23 priče. „Priče Ružice Aščić bave se svakodnevnim Zlom i vjernim mu pratiteljem Nasiljem a samo iznimno i Nepravdom, ali na vrlo nesvakodnevan način.“ Za ovu zbirku Ružica Ašćić je 2014. godine osvojila nagradu Prozak.

„Moj muž“ Rumena Bužarovska – prošlogodišnja finalistica za nagradu „Edo Budiša“ i ove godine na natječaju sudjeluje s jakom zbirkom koja ponovno u fokus stavlja priče iz makedonskog društva. Protagonistice njenih priča su žene koje se svaka na svoj način nose sa svojim muževima.

„Crne ribe“ Ilija Đurović – mladi crnogorski autor prvi puta sudjeluje na ovom natječaju, a književnoj se publici već ranije predstavio kratkim pričama te zbirkom priča „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima” (Žuta kornjača, 2014.). Zbirka “Crne ribe” donosi mračne priče koje svoju efektnost postižu vrlo brzim izmjenama događaja.

„Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu“ Kristina Gavran – ova zbirka donosi 18 priča u kojima se osim muških i ženskih pripovjedača izmijenjuju i prostori na kojima se oni nalaze i gdje putuju. „Priče Kristine Gavran ne obrađuju velike teme i velike događaje, ne govori se u njima o snažnim likovima, ali su zato pune suptilnosti pripovjedača i zgusnute emocije.“

„Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih“ Ivan Jozić – u svojoj prvoj zbirci Jozić se poigrava stereotipima vezanima za muško-ženske odnose koristeći čitav niz elemenata iz pop-kulture, a smislom za humor i zanimljivim dosjetkama Jozić svoje tekstove lišava patetike.

Nagrada „Edo Budiša“ dodjeljuje se jednom godišnje autoru/ici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u 2016. godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora) ili prevedene na jedan od jezika navedenih zemalja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –