Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / HINA • 29.08.2017.

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) u Zagrebu i Splitu
Održava se
03.-09.09.2017.

Festival svjetske književnosti 2017.

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) koji već petu godinu za redom organizira nakladnička kuća Fraktura ugostit će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna 50-ak autora iz 17 zemalja Europe i svijeta koji će nastupiti u više od 60 festivalskih programa, a otvorit će ga u nedjelju u Zagrebu razgovor s jednim od najistaknutijih suvremenih književnika njemačkog govornog područja Danielom Kehlmannom, dok će splitski program otvoriti gostovanje talijanskog spisateljskog para Monaldi & Sorti.

Na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića osim Seida Serdarevića, direktora FSK-a, ovogodišnji su program predstavili i direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb Susanne Ranetzk, ravnatelj Goethe instituta Matthias Müller-Wieferig i glavni urednik 24 sata Goran Gavranović.

O značaju Festivala svjetske književnosti u kontekstu i drugih sličnih manifestacija govorio je slovenski pisac i urednik Aleš Šteger , dok je gost prošlogodišnjeg FSK-a, belgijski pisac Stefan Hertmans govorio o svojem otvorenom pismu Europi, u kojemu problematizira migrantsko pitanje u kontekstu današnjeg globaliziranog svijeta, i u kojemu upozorava i na sustavno potkopavanje mislećeg pojedinca. Pismo je objavljeno u nizu istaknutih svjetskih medija, a u nas u tjedniku Express.

 

FSK 2017.

Festival će se svečano otvoriti u Zagrebu 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom. Uz njega, od velikih zvijezda njemačkog govornog područja na Festivalu će gostovati jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Uz spomenute na Festival dolaze francuski pisac Philippe Claudel, nigerijski pisac Chigozie Obioma, španjolska spisateljica Clara Usón, jedan od najboljih novijih latinskoameričkih autora Eduardo Halfon (Gvatemala) te omiljeni spisateljski par supružnika Rita Monaldi i Francesco Sorti, koji će otvoriti splitski dio Festivala.

Njima će se pridružiti domaće spisateljske snage: Pavao Pavličić, Marina Vujčić, Franjo Janeš, Dubravka Ugrešić, Olja Savičević Ivančević, a iz regije Vladimir Tabašević, Ognjen Spahić i posebni gosti: jedna od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, Jelena Popržan, violistica, pjevačica i performerica koja će s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem na Festivalu predstaviti svoj novi projekt.

Uz sve to, suradnja Festivala s hrvatskim PEN centrom rezultirat će gostovanjem pjesnika iz Italije i Portugala.


Od svoga drugoga izdanja Festival radi na promicanju čitanja među mladima te je program književnih matineja jedan od najuspješnijih, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci i ove će godine upoznati neke od suvremenih domaćih autora - Olja Savičević Ivančević, Franjo Janeš, Pavao Pavličić i Marina Vujčić predstavit će im po jedno svoje djelo.

Novost ovogodišnjeg programa je i četverodnevna novinarska radionica za učenike srednjih škola, koje će voditi novinari 24sata i Expressa, i kojoj je cilj predstaviti mogućnosti koju novi mediji pružaju, a osobito u kombinaciji sa starim medijima. Učenici će se upoznati kako se rade novine, kako nastaju video vijesti, kako se stvara web, te kako se sve to jedno s drugim nadopunjuje i donosi publici priču, tj. ne samo informaciju već i ono što je iza nje.

U suradnji s 24 sata, drugu godinu za redom za vrijeme trajanja Festivala održavat će se čitaonica na otvorenom na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje će se moći, uz kavu i novine, besplatno čitati i razmjenjivati knjige, a bit će organizirana i čitanja autora koji gostuju na festivalu.


Za profesionalce iz knjižne branše posebno će zanimljiva biti dva stručna predavanja posvećena problematici nakladništva, za tu priliku dolaze predstavnici francuskog Centra za knjigu (CNL) koji na način jedinstven u svijetu brine o francuskoj knjizi. Nicolas Georges, direktor zadužen za knjigu i čitanje, i Rémi Gimazane, voditelj odjela za ekonomiju knjige, predstavit će francuske mjere potpore knjizi, čitanju, autorima, nakladnicima i knjižarima, dok će o suvremenom njemačkom nakladništvu, trendovima i autorima govoriti jedan od najboljih poznavatelja scene, dugogodišnji glavni urednik najuglednije nakladničke kuće Hanser iz Münchena i pjesnik Michael Krüger iz Njemačke.

.
Filmski će pak program biti posebno zanimljiv i drugačiji zahvaljujući Goethe-Institutu - bit će prikazano niz filmova koji će hrvatskoj publici predstaviti neke od najznačajnijih njemačkih redatelja, kao što su Fatih Akin, Volker Schlondorff i Wolfgang Becker, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

I ove će se godine uoči Festivala, 31. kolovoza u kultnoj galeriji Josipa Račića otvoriti izložba likovnih portreta sudionika Festivala.


** Pogledajte snimak konferencije za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program FSK.

– Festival svjetske književnosti 2017. - predstavljanje –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –