Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.03.2009.

Pjesnička večer : Goranovo proljeće
Održava se
24.03.2009.

U utorak, 24. ožujka 2009. u 20 sati, u književnom klubu Booksa u Zagrebu predstavit će se dobitnik nagrade Goranov vijenac za 2009. godinu, Branimir Bošnjak, te dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike, Irma Velić.

Njima će se u čitanju pridružiti bugarski pjesnici Silvija Čoleva, Petar Čuhov, Ivan Hristov i Emanuil A. Vidinski.

O laureatima:

BRANIMIR BOŠNJAK, književnik (Vrbica 1943.) osnovnu školu završava u Vinkovcima, gimnaziju u Zagrebu, diplomira na Fakultetu političkih znanosti, a doktorira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1996.) s temom o pjesništvu Josipa Severa. Bio je urednik niza časopisa i edicija, od Studentskog lista, Poleta, Pitanja, te časopisa Republika i The Bridge, uređivao je emisije iz književnosti na Radio Zagrebu, bio je urednik Dramskog programa HTV-a, i urednik Dramskog programa Hrvatskog radija. Objavio je dvadesetak knjiga eseja, znanstvenih studija, antologija, kritika i pjesama. Nagrađen je nizom književnih priznanja: Nagrada grada Zagreba, 1974., Nagradom DHK "Tin Ujević" 1983., godišnjom nagradom "Vladimir Nazor", 1989., te nagradama "Josip i Ivan Kozarac", 2003., "Duhovno hrašće" 2005.

IRMA VELIĆ rođena je na dan završetka Prvog svjetskog rata 1983. u Sisku; njen otac bio je iznenađen, a majka sretna; ili obrnuto, ali oboje su je voljeli nazivati piletom svojim; s dvije godine otkriva da ima dvije ruke s kojima dodiruje sve i svašta, a par godina kasnije s desnom počinje pisati. Kao dijete, mislila je da je svijet preokrutan i često je plakala iz toga i drugih, nikad pobrojanih razloga. Jednako reagira i danas.

Irma Velić voli: soliti maslac debelo namazan na prepečeni kruh; kupovati malene stvari; miris rabljenih knjiga; donirati polovnu odjeću onima koji imaju manje nego ona; zamišljati da živi u tegli božićnih keksa gdje se opija mirisom vanilije, cimeta i naranči.
Irma Velić ne voli: godine provedene na studiju; red u trgovini; administraciju; pisanje biografije; kupovanje cipela i uzrečicu 'što se mora nije teško'.

Živi na relaciji Strasbourg-Zagreb-Sisak-Zadar.

Više : Nagrada Goranov vijenac za 2009.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –