Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.08.2022.

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču
Održava se
26.-28.08.2022.

Šestu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 26. do nedjelje 28. kolovoza 2022. godine, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival „Odvalimo se poezijom“, koji je dio kulturne manifestacije 33. Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol.
 
Festival nastavlja ideju poticanja susreta među različitim autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkog susreta.

Autore i goste u Bolu očekuju tri dana poezije, druženja i razgovora u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža.
  
Festival započinje u petak 26. kolovoza u 20 sati u Teatrinu „Dva ferala“ programom „Glasovi sa škoja“ u kojem gostuju dvije bračke pjesnikinje mlađe generacije koje pišu na bračkoj čakavici, Silvija Buvinić iz Pražnica i Ivona Džimbeg iz Pučišća.
 
Iste večeri, u petak 26. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Parvo liga“ gostovat će cijenjena pjesnikinja i prozna spisateljica Olja Savičević Ivančević koja će u Bolu predstaviti svoju poeziju, ponajviše iz posljednje knjige „Divlje i tvoje“ (Fraktura, 2020), uz naglasak i na izbor pjesama u prozi „Standardan život“ (Fraktura, 2021). Poezija i proza ove autorice prevođena je na mnoge svjetske jezike, a romanima „Adio kauboju“ i „Pjevač u noći“ postigla je velike uspjehe. Pred objavom je i njezin novi roman „Ljeta s Marijom“.
 
U subotu 28. kolovoza u 11 sati u ambijentu Kuće u kući, bolskog graditeljskog fenomena, održat će se program „Čekoju me drugi sni“, pjesnički hommage bolskoj umjetnici i slikarici Tonki Petrić. Predviđeno je čitanje poezije Tonke Petrić iz knjiga „Lišaj i amen“ i „Tomašni svit“, uz osvrt na život i stvaralački senzibilitet umjetnice.
 
Nadalje, u subotu 28. kolovoza u 18 sati na programu je radionica poezije za djecu „Slikopjesme - vizualna poezija“ u Domu kulture u Bolu koju će voditi Nada Topić, pjesnikinja, knjižničarka i znanstvenica, autorica osam knjiga poezije, kratke proze, romana, monografije o splitskoj knjižari Morpurgo. Svestrana solinska autorica koja djeluje na više područja u književnosti ove će godine u Bolu biti posvećena prenošenju znanja najmlađima i poticanju dječje kreativnosti.
 
U večernjem dijelu programa u subotu 27. kolovoza u 20 sat u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Novi glasovi“ pjesnikinja Katarina Kate Brajdić predstavit će svoj rukopis „Prečaci“ koji će uskoro biti objavljen u izdanju nakladničke kuće MeandarMedia. Katarina Kate Brajdić novo je ime hrvatske poezije, književnosti je pristupala s različitih strana, kao književna kritičarka i kroz pedagoški rad, danas djeluje kao jedna od organizatorica Festivala europske kratke priče, a u Bolu se prvi puta predstavlja samostalno kao pjesnikinja.
 
Središnji program u subotu 27. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ praizvedba je poetsko-dramskog performansa pisca i redatelja Ivice Jakšića Čokrića Puke, naslovljenog „Isuse blaga i ponizna srca – molitva suprotiva svemu i svemu ča je suprotiva svemu“, izvanrednom tekstu na bolskoj čakavici kojeg će bolski umjetnik prvi puta izvesti s nekoliko članova svojeg dramskog ansambla. Nakon praizvedbe predviđen je kratki razgovor s redateljem, uz napomenu da gosti i posjetitelji mogu priložiti „milostinju koja je namijenjena razvoju bolskog turizma“. Ivica Jakšić Čokrić Puko angažirani je umjetnik iz Bola, pjesnik, prozni i dramski pisac, slikar, kipar, autor koji iz godine u godinu fascinira širinom djelovanja u umjetnosti, a za sebe voli reći da je „borac protiv turizma, fašizma, demokracije i Coca –Cole“.
 
U nedjelju 28. kolovoza festival završava jutarnjim programom u 11 sati u Cafe baru KALA „Šumski panel: Putovanje od teksta do knjige – samizdat, (ne)poznat“ u kojem će autori razmijeniti iskustva o načinu objavljivanja svojih knjiga i izdanja, opisati korake od pisanja do prvog objavljivanja, te će odgovarati na pitanja gostiju. Program je namijenjen svim autorima i sudionicima.

PROGRAM

PETAK, 26. KOLOVOZA 2022.
 
GLASOVI SA ŠKOJA
 
20 sati - Teatrin "Dva ferala"
Otočke pjesnikinje: Silvija Buvinić i Ivona Džimbeg
Moderiraju: Ivana Bošković i Sanja Baković
 
PARVO LIGA
 
21 sati - Teatrin "Dva ferala"
Olja Savičević Ivančević
Lica pjesnikinje
Moderira: Sanja Baković
 
SUBOTA, 27. KOLOVOZA 2022.
 
11 sati - Kuća u kući
Čekoju me drugi sni
Pjesnički hommage bolskoj umjetnici Tonki Petrić
Svi sudionici i gosti
 
SLIKOPJESME - RADIONICA VIZUALNE POEZIJE ZA DJECU
 
18 sati - Dom kulture
Voditeljica: Nada Topić
 
NOVI GLASOVI
 
20 sati - Teatrin "Dva ferala"
Katarina Kate Brajdić
Predpromocija rukopisa "Prečaci"
Moderira: Sanja Baković
(uz gošću Olju Savičević Ivančević)
 
GLASOVI SA ŠKOJA
 
21 sati - Teatrin "Dva ferala"
 
PRAIZVEDBA
Ivica Jakšić Čokrić Puko
ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA
MOLITVA SUPROTIVA SVEMU I SVEMU ČA JE SUPROTIVA SVEMU
Poetsko - dramski performans
Kratki razgovor s redateljem
 
(Milostinja koja se skupi namijenjena je razvoju bolskog turizma)
 
NEDJELJA, 28. KOLOVOZA 2022.
 
ŠUMSKI PANEL
11 sati - Caffe Bar KALA
Putovanje od teksta do knjige - samizdat, (ne)poznat
Svi sudionici

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –