Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 30.08.2019.

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču 2019.
Održava se
30.08.-01.09.2019.

Treću godinu zaredom pjesnički festival Odvalimo se poezijom održava se u Bolu na Braču, od 30. kolovoza do 1. rujna 2019. godine. Događanje je dio kulturne manifestacije 30. Bolsko lito, a program se odvija uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Cilj je festivala okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja te poetike otoka staviti u suvremene kontekste.

Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča - kaj - što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu. Uz uvažene spomenute manifestacije, Odvalimo se poezijom je još jedno novo bračko mjesto pjesničkih susreta na kojem organizatori nastoje spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik. 

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, tako će posjetitelji u programu Škojori čuti lokalne pjesnike Visa, Hvara i Brača
Iste večeri u programu "off scena" čut će pjesnika mlađe generacije Gorana Milakovića i pjesme iz njegovog neobjavljenog rukopisa "Rudnik stakla".


Drugog dana na programu je posjet prirodno-povijesnoj znamenitost, pustinji Dračeva luka iznad Murvice nedaleko od Bola, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, čitanje nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.

Drugoga dana predviđena je radionica poezije za djecu koju će voditi pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić. U večernjem programu drugog dana predstavit će se mlada pjesnikinja Mateja Jurčevića, dobitnica Gorana za mlade pjesnike 2016. godine. Iste večeri u glavnom programu Poetike otoka i Dioklecijanove palače predstavit će se velike i nagrađivane hrvatske pjesnikinje Andriana Škunca i Gorana Benić.


Posljednjeg dana održat će se tzv. šumski panel s temom gdje i kako za čitanje pronalazimo dobru poeziju; bit će to razgovor sudionika i gostiju na temu čitanja poezije. 

Program

PETAK, 30. kolovoza 2019. 
 
21 sat  - Teatrin „Dva ferala“
Škojori – otočki pjesnici: Katarina Makjanić (Jelsa, Hvar), Pepe Kalafot (Komiža, Vis), Tonči Ostojić Janković (Povlja, Brač), Silvija Buvinić (Pražnica, Brač), Vlasta Vrandečić Lebarić (Pučišća, Brač), Mare Mala / Mariana Plazibat (Postira, Brač)
 
23.30 sati - Marinero bar 
Off scena: Goran Milaković, iz „Rudnika stakla“  i druge pjesme

 
SUBOTA, 31. kolovoza 2019. 

10 sati – pustinja Dračeva luka, Murvica
Pjesme pustinjaka 
 
17 sati – Dom kulture Bol
Radionica poezije za djecu, voditeljica Nada Topić
 
20 sati -  atrij Galerije umjetnina „Branislav Dešković“
Novi glasovi: Mateja Jurčević, autorsko predstavljanje
 
21 sat - atrij Galerije umjetnina „Branislav Dešković“
Poetike otoka i Dioklecijanove palače – Andriana Škunca & Gordana Benić
 

NEDJELJA, 1. rujna 2019. 

10.30 sati – Caffe Bolero
Šumski panel: gdje i kako pronaći dobru poeziju? 
Svi sudionici i gosti
 

Sve programe moderiraju: Sanja Baković i Ivana Bošković Ivičić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –