Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.12.2020.

Pjesničko čitanje 'Sloboda mašte'
Održava se
17.12.2020. u 18h

Hrvatski P.E.N. centar organizira pjesničko čitanje Sloboda mašte, koje će se održati putem Zooma / Facebooka Hrvatskog PEN centra, u četvrtak 17. prosinca od 18 do 20 sati.

Sudjeluju: Ivana Bodrožić, Marija Dejanović, Marina Katinić, Dorta Jagić, Sonja Manojlović (Hrvatska), Luljeta Lleshanaku (Albanija), Nataša Sardžoska (Makedonija), Steven Fowler (Engleska), Bina Sarkar Ellias (Indija) Prisca Agustoni, Francesca Cricelli, Thiago Ponce de Moraes, Lubi Prates (Brazil), Mario Angel Quintero (Kolumbija), Jennifer Clement, predsjednica Međunarodnog PEN-a (Meksiko).

Moderira Tomica Bajsić.

Gotovo 100 godina PEN se zalaže za slobodu izražavanja. PEN se također zalaže i vjeruje u slobodu empatične mašte, prepoznajući pritom da mnogima nije bilo dano da ispričaju vlastite priče. To je dovelo i do potrebe za manifestom o slobodi mašte.

Manifest demokracije mašte

Međunarodna povelja PEN-a otvara se tvrdnjom da književnost ne poznaje granice. To govori o stvarnim, ali i ne manje važnim, zamišljenim granicama. PEN se suprotstavlja nacionalnim i kulturološkim ograničenjima koja žele zaustaviti ljude da se međusobno slušaju, čitaju i uče jedni od drugih. Jedna od najžalosnijih oblika cenzure je autocenzura - gdje su zidovi izgrađeni oko mašte. Ti su zidovi često podignuti iz straha od napada.

PEN vjeruje da mašta omogućava piscima i čitateljima da nadiđu svoje vlastito mjesto u svijetu i predstave ideje drugih, često onih kojima je zapriječena sloboda izražavanja. Za neke pisce zatvor je bio mjesto u kojem je mašta značila unutarnju slobodu, a katkad i preživljavanje.

Mašta je teritorij svih otkrića kako ideje nastaju dok ih netko stvara. Često je u stjecištu proturječja, koje se nalazi u metafori i komparaciji, na točkama gdje prebivaju najdublja ljudska iskustva.

Međunarodni PEN zastupa sljedeća načela:

1. Branimo maštu i vjerujemo da je ona slobodna poput snova.
2. Prepoznajemo i nastojimo se suprotstaviti ograničenjima s kojima se toliko ljudi suočava kada žele ispričati svoju priču.
3. Vjerujemo da mašta pripada cjelokupnom ljudskom iskustvu i odbacujemo ograničenje vremenom, mjestom ili porijeklom.
4. Znamo da pokušaji kontrole mašte mogu dovesti do ksenofobije, mržnje i podjele.
5. Književnost prelazi sve stvarne i zamišljene granice i uvijek je na području univerzalnog.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –