Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.03.2017.

Pjesnikinje za pjesnikinje
Održava se
08.03.2017. u 19:30h

Povodom Međunarodnog dana žena Hrvatski centar P.E.N i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu organiziraju literarno razgovornu večer "Pjesnikinje za pjesnikinje", koja će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Sudjelovat će: Barbara Korun, Stanislava Repar, Lidija Dimkovska, Sibila Petlevski, Asja Bakić i Nadežda Čačinovič (moderatorica).

Događaj će se odvijati na hrvatskom i na slovenskom jeziku; informacije o projektu te pročitane pjesme bit će na raspolaganju i na engleskom jeziku.

Pjesnikinje o pjesnikinjama

Pjesnikinje o pjesnikinjama je projekt, koji je nastao prilikom poteškoća jedne od slovenskih pjesnikinja zbog produženja statusa u Ministarstvu kulture: obratila se za pomoć deset pjesnikinjama te ih povezala idejom kako moraju nešto učiniti kako bi društveno djelovale, te da su same međusobno odgovorne za percepcijsko polje poezije stvorene od ženskog pera. Iz ove inicijative proizašli su redoviti mjesečni susreti o poeziji. U razdoblju od pet godina zaredalo se pedesetak pjesničkih zbirki četrdesetak pjesnikinja – svaka večer bila je unikatna, ali i vrlo ugodna i posebna. Osjećaj međusobne solidarnosti i prijateljske kritičnosti svakako godi, a tom prilikom se izreku i zapisuju društveno vrlo relevantne stvari.   

A na drugoj strani – tuđinstvo. Eugene Ionesco, Ismail Kadare, Linda Maria Baros samo je nekoliko imena literarnih stvaralaca, koji su živjeli u stranom svijetu. O njima puno znamo, ali ne znamo baš puno o došljacima u našoj sredini. Lidija Dimkovska u Sloveniju je došla iz Makedonije, a Stanka Repar iz Slovačke. Nadežda Čačinovič je Slovenka, Asja Bakić je kćer izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a Sibila Petlevski došljaka iz Makedonije. Kako se osjećaju, kako stvaraju, kako rješavaju pitanje identiteta, sve to su pitanja koja su posebno osjetljiva za pjesnikinje.

Dodirna točka je solidarnost. Ženske stvarateljice još uvijek se nalaze u sjeni muških kolega, tim više ako su strankinje. Projekt "Pjesnikinje o pjesnikinjama" je priča o solidarnosti i međusobnom poticanju, što će biti i ključna poruka ovog obilježavanja Međunarodnog dana žena.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –