Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.05.2018.

Počinje 11. riječki sajam knjige i festival autora vRIsak
Održava se
13.-21.05.2018.

Potpuna ekstaza Ohler Norman
Rasprodano Ljuština Duško
Terorist Imamović Pirke Emir

Riječki sajam knjige i festival autora vRIsak održat će se jedanaestu godinu zaredom u Rijeci (i Malom Lošinju) od 13. do 21. svibnja 2018. godine. Festival i ove godine donosi bogat program i mnoštvo književnih i kulturnih događanja, ali i brojne popuste knjiga do 80%.

Svečano otvorenje 11. Vriska održat će se u nedjelju 13. svibnja u 19,30 sati u Brodu Marina (Adamićev gat). Meštar otvorenja je legendarni Vojo Šiljak. U glazbenom dijelu programa nastupaju Vava & Turisti, a odmah po otvorenju slijedi program "Gastronomsko-književni klasici kuhaju za vas" u kojem će kuhati Zoran Ferić i Nikola Petković.

Jedan od središnjih programa 11. Vriska naslovljen je "Čemu pjesnici u oskudno doba". Na pitanje koje je Hölderlin postavio prije dvjesto godina pokušat će na Festivalu odgovoriti i oni koje već drže klasicima, poput Abdulaha Sidrana, Irene Vrkljan i Mile Stojića, kao i oni koji zauzimaju središnje mjesto na današnjoj pjesničkoj sceni, kako svojim pjesmama tako i svojim angažmanom oko poezije, poput Marka Pogačara i Tomice Bajsića, a jedna će večer biti posvećena i pjesništvu Sime Mraovića. Kao mali omaž, o desetoj obljetnici Simine smrti, svi prisutni pjesnici čitat će, po svom izboru, pjesme iz njegovih knjiga.

Uz jak pjesnički program, na ovogodišnjem Vrisku posebna je pozornost posvećena izvrsnim domaćim i stranim publicističkim knjigama koje su u posljednjih šest mjeseci objavljene u Hrvatskoj, pa će tako riječka publika prisustvovati predstavljanju dvaju svjetskih povijesnih bestselera. Iz Škotske dolazi povjesničar i književnik Neal Ascherson, autor briljantne povijesti Crnog mora, u kojoj predočava mijene koje je prošao taj turbulentni prostor, od Skita i Sarmata do današnjih sukoba Ukrajine i Rusije. Predstavit će se i knjiga njemačkog povjesničara Normana Ohlera "Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu", koja je mjesecima bila prva na svjetskim top listama. Iz Ljubljane dolazi Ana Ješe Perković koja se u svojoj knjizi bavi odnosom Zapadnog Balkana i EU-a, a iz Zagreba sociolog Dražen Lalić, s knjigom "Nogomet i politika", te kazalištarac Duško Ljuština koji će predstaviti svoju autobiografiju "Rasprodano". 

U programu "Publicistički periskop" bit će predstavljena i dva književna dnevnika koja su izazvala veliku pozornost kritike i čitatelja – Zdravko Zima predstavit će svoj "Dnevnik jednog mitomana", a Igor Mandić otkrit će nam kako je nastajao njegov "Predsmrtni dnevnik". Nakon predstavljanja Predsmrtnog dnevnika premijerno će se prikazati i film koji je o njegovu autoru snimila redateljica Helena Sablić Tomić "Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja".

V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine bit će prvi puta dodijeljena u Rijeci.

Vrisak Korzo (Foto: Iva Perković/MV)

Crno more Ascherson Neal
Jura i kuckalo protiv dosade Simić Roman, Šumberac Manuel

U književnom Fokusu bit će pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.

Vrisak i ove godine nastavlja otočku tradiciju pa će tako u programu naziva "Veli Vrisak na Malom Lošinju" gostovati škotski autor Neal Ascherson koji će predstaviti svoj roman "Crno more", a održat će se i gostovanje projekta "Pisci u školama – program poticanja čitanja" kao i program "Lošinj čita" u kojima će sudjelovati Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Zoran Ferić i Senko Karuza.

Na Festivalu se godinama ustalio i jutarnji dječji program "Vrisak Junior" koji će se odvijati u Gradskoj knjižnici Rijeka, na Dječjem odjelu Stribor. U sklopu programa na lokaciji Dnevnog boravaka održat će se i predstavljanje dobitnika Nagrade „Grigor Vitez“ za ilustraciju (za stariju dob djece) u 2017. u kojem će se publici predstaviti Roman Simić i Manuel Šumberac te njihova urednica, Ivana Žderić.

Posebna je novost ovogodišnjeg Vriska - ističu organizatori - nastojanje je da se u Festival uključi i cijeli niz drugih važnih kulturnih događanja i programa, pa će tako ove godine prvi put u Rijeci biti dodijeljena V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, najizdašnija regionalna književna nagrada. Nagrade će biti dodijeljene u srijedu, 16. 5. u Guvernerovoj palači u Rijeci.

Na Vrisku će gostovati i G-točka, glazbeno-umjetnički program koji je protekle godine u Zagrebu bio jedan od kulturnih događaja godine, jer je drugačije predstavljanje umjetnika i njihovih djela naišlo na izuzetan odaziv publike. EPK će također gostovati na Vrisku, sudionici njihovih književnih rezidencija upravo će na ovom festivalu pročitati priče koje su tamo napisali.

Popusti, popusti...

Sajamski dio festivala koji obećava popuste i do 80% odvijat će se od 4. do 30. svibnja 2018. godine u V.B.Z.-ovoj knjižari (Korzo 32) i u kupolama na Korzu gdje posjetitelji mogu pronaći brojne naslove (stare i nove) snižene od 20 do 80%.

Radno vrijeme knjižare i kupola je od 9 do 21 sat od ponedjeljka do subote, te od 9 do 14 sati nedjeljom.
 

Sajam knjige i festival autora vRIsak organiziraju izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga kulture Vrisak. Više informacija o programu pratite na stranicama: V.B.Z.

– vRIsak 2018 - 11. riječki sajam knjiga i festival autora –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –