Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.03.2016.

Počinje 53. Goranovo proljeće
Održava se
18.-21.03.2016.

Najvažnija i najdugovječnija pjesnička manifestacija Goranovo proljeće odvija se ove godine između 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će tradicionalno biti dodijeljene i nagrade: Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus istaknutoj pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević.  

Festivalski programi odvijat će se na sljedećim lokacijama:

18. ožujka, 20 sati: VIP club, Zagreb: Otvorenje. Pjesničko čitanje i glazbeni program
19. ožujka, 20 sati: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje  
20. ožujka, 20 sati: Quasimodo club, Split: Pjesničko čitanje  
21. ožujka, 13 sati: Dom kulture, Lukovdol: Dodjela nagrada i glazbeni program
21. ožujka, 20 sati: Cafe U dvorištu, Zagreb: Pjesničko čitanje
 

O sudionicima:

Iz latvijske Rige stiže rusofona pjesnička grupa Orbita. Orbita je pjesničko/umjetnički kolektiv ruskih pjesnika i umjetnika čiji su radovi posvećeni kreativnom dijalogu između različitih umjetničkih polja (književnost, glazba, video, fotografija itd.) i kultura. Predstavit će je pjesnici Sergej Timofejev, Semjon Hanjin, Arturs Punte i Vladimir Svjetlov te pijanist Andrej Eigus. Pridružit će im se njihov sugrađanin, latvijski pjesnik i prevoditelj Arvis Viguls.  

Rođen na Novom Zelandu, gdje i živi, Dawid Howard proveo je profesionalnu karijeru kao dizajner vatrometa, a radio je za All Blacks, Janet Jackson i Metallicu. Surađivao je s brojnim likovnim i glazbenim umjetnicima, a za svoj pjesnički rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.  

Indijskog pjesnika Sudeepa Sena BBC Radio je proglasio jednim od najzanimljivijih mlađih pjesnika engleskog jezičnog izraza. Njegova poezija i proza objavljena je u brojnim prijevodima i antologijama.

András Gerevich, rođen u Budimpešti, predaje dramaturgiju i scenarij na peštanskom Sveučilištu Metropolitan te McDaniel Collegeu. Pjesme su mu prevođene na više od deset jezika.

Pavlina Marvin, rođena u Ateni i odrasla na otoku Syrosu, pripada najmlađoj generaciji grčkih pjesnika. Njene pjesme pojavile su se u najnovijoj Penguinovoj antologiji grčkog pjesništva.

Novosađanin Vladimir Kopicl, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih neoavangardnih pjesnika, karijeru je započeo kao vizualni i konceptualni umjetnik. O njegovom književnom i umjetničkom radu objavljeno je više monografskih izdanja.

Iz Podgorice stiže pjesnik i kompozitor, profesor muzičke akademije na Cetinju Vladimir Đurišić. Njegovi stihovi presudno su obilježeni zvukom i ritmom, što posebno dolazi do izražaja u njihovoj živoj izvedbi.

Jean de Breyne rođen je 1943. u Grenoblu, u Francuskoj. Kao urednik, knjižar i galerist usko je vezan s likovnim umjetnicima, o čijim radovima i izložbama često piše eseje i novinske kritike, te ostvaruje brojne zbirke poezije popraćene likovnim radovima.

Novosadski prozaik i pjesnik Slobodan Tišma osamdesetih je godina sa svojim grupama Luna i La Strada mijenjao lice jugoslavenskog rock'n'rolla. Objavio je devet knjiga, koje su nagrađivane prestižnim književnim nagradama.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika VERSOPOLIS pridružit će se:
Athena Farrokhzad iz Štokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; iznimna poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Domaće snage branit će pjesnikinje i pjesnici različitih generacija, među kojima je nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih Goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Predrag Lucić, Olja Savičević Ivančević, Miroslav Kirin i Alen Brlek, kao i ovogodišnje dobitnice Sonja Manojlović i Mateja Jurčević.

– Ivan Goran Kovačić –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –