Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.10.2020.

Počinju 21. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza 2020
Održava se
09.-10.10.2020.

Proslov organizatora:

21. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza trebali su se s temom Domovina d.d. odvijati u Trstu, Kopru i Umagu od 20. do 24. svibnja 2020.

Epidemija koronavirusa odgodila je Forum Tomizza. Zabrana putovanja i zatvorene granice iznenada su ugrozile međunarodnu koncepciju našeg festivala. Trudimo se iznaći načine kako na siguran način vratiti naš projekt u život, postavljamo si pitanja: na koji način osmisliti budućnost međunarodnog sudjelovanja koje je sama bit našeg prekograničnog projekta? Kako iznova doći do onemogućenog živog kontakta, razmjene, gostovanja? Što se događa s kritičnom misli, književnošću i umjetnošću općenito kada je zatvorena u nacionalne granice?

Do sada smo na ove izazove odgovorili tako što smo naše sadržaje preselili u virtualne prostore, ali to ne može nadmašiti fizički kontakt stvaralaca i publike.

Forum Tomizza započinje u petak, 9. listopada. u 10 sati u Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“. Svečano će biti dodijeljena nagrada Lapis Histriae 2020 Fuadu Hrustiću (Gradačac, BiH) te se održati promocija knjige Lapis Histriae 2020 s temom „Domovina d.d.“, novog izdanja međunarodnog književnog natječaja za kratku priču koji se raspisuje u okviru Foruma Tomizza već petnaesti put.

Program se nastavlja simpozijskim događajem pod motom Forum Tomizza 2020: Novo KORONArno iskustvo granice na kojem će sudjelovati: Rosanna Bubola (Buje), Mark Thompson (Oxford), Đorđe Matić (Filipini kraj Poreča), Maja Klarić (Šibenik), Laura Marchig (Rijeka), Tea Tulić (Rijeka) i Irena Urbič (Kopar).

Popodnevni program nastavlja se u 16:30 šetnjom kroz ulicu Dante, gdje će biti izložene fotografije Roberta Sironija: „XX godina Foruma Tomizza: portreti“.

U 17 sati u Galeriji Marin slijedi performans umjetnice Slavice Marin i nastup pjesnika. Čitaju: Milan Rakovac, Rosanna Bubola, Mladen Blažević, Laura Marchig, Đorđe Matić, Maja Klarić i Fuad Hrustić.

U subotu, 10. 10. 2020. u 12 sati održat će se komemoracija na groblju u Materadi, gdje počiva Fulvio Tomizza, uz sudjelovanje zbora Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ pod ravnanjem maestra Maurizija Lo Pinta.

Svi događaji izvode se u skladu s epidemiološkim uputama i preporukama HZJZ-a.

Organizira: Gradska knjižnica Umag
 

Mjesec hrvatske knjige

U studenom, u Mjesecu hrvatske knjige program Foruma Tomizza nastavlja sa svojim programom u Umagu:

Gradska knjižnica Umag objavila je ove godine novi prijevod Fulvija Tomizze - zbirku eseja „Moja književna ljeta“. Knjigu će predstaviti prevoditeljica Lorena Monica Kmet i urednica dr. sc. Sanja Roić.

Predstavljanje Shura publikacije (Opatija) i hrvatskog prijevoda romana „Snoopy Polka“ Laure Marchig, riječke spisateljice i članice žirija Lapis Histriae. Uz autoricu Lauru Marchig i nakladnicu Šuru Dumanić, o knjizi će govoriti prevoditeljica s talijanskog jezika Lorena Monica Kmet.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –