Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 23.05.2020.

PODCAST: Julijana Adamović čita ulomak iz romana 'Divlje guske'

Julijana Adamović (foto: osobna arhiva, ilustracija MV)

Julijana Adamović čita ulomak iz svog hvaljenog romana Divlje guske (Hena com, 2018.).

Junakinje romana su dvije djevojčice, koje žive u domu ispunjenom nasiljem i neizvjesnošću. Otac bijes ublažava i raspiruje alkoholom, jezikom skida s neba krvava sunca. Majka im je u jednom trenutku otišla pa ih je privremeno preuzela Baba. Baba je zla, kažu svi, ali voli djevojčice i one vole nju. Možda jer ih pažljivo češlja, možda i najviše, iako količina ljubavi za nekog varira, kao vodostaj, ovisno o trenutku i raspoloženju. (Iz kritike knjige Lore Tomaš)

Julijana je ovaj ulomak odabrala zato što je kraći, zato što do sad nije bio čitan ili objavljivan i zato što se nada da će biti zanimljiv slušateljima. Pa uživajte!

– PODCAST: Julijana Adamović - Divlje guske –

Julijana Adamović rođena je 1969. godine u Baču (Bačka, Srbija). Objavila je zbirke priča "Kako su nas ukrali Ciganima" (SN Privlačnica, Vinkovci, 2008. - nagrada Kiklop), "Konzerviranje" (VBZ, Zagreb, 2009.), "Glineni anđeli" (Naklada Jurčić, 2016.), zbirku poezije "Sunce na šalteru" (Naklada Semafora, 2015.) te roman "Divlje guske" (Hena com, 2018.).

Objavila je roman za mlade "Da ti pamet stane" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013.), te zbirku kratkih priča za djecu "Dnevnik sivog mačka i druge priče" (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.) - suautorstvo sa Sergei Chatgris (iza pseudonima se krije Patrik Atanasovski, njezin tada jedanaestogodišnji sin). Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima. Kolumnistica je na Tportalu, gdje objavljuje osvrte na društveno-političke prilike u Hrvatskoj.

Snimila: Julijana Adamović
Obrada zvuka: Paula Margaretić
Urednica: Iva Perković

Julijana Adamović

Divlje guske

  • Hena com 08/2018.
  • 236 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592139

U romanu 'Divlje guske' Julijana Adamović začudnim je jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije. Rekvizitarij ovog djetinjstva uključuje mnoge stvari, bića i pojave kojih bi svako djetinjstvo trebalo biti pošteđeno: i neshvatljive smrti, i pse i ptice koji ginu greškom, i zabranjene školske torbe i zabranjene osjećaje, i mržnju koja prepolovljuje sela, kuće, obitelji, ljude i postelje...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –