Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Julijana Adamović ×

Najava • 04.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Marija Andrijašević i Julijana Adamović

Drugo izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Kako živi narod', ugošćuje višestruko nagrađivane spisateljice, Julijanu Adamović i Mariju Andrijašević, autorice romana 'Divlje guske' i 'Zemlja bez sutona'. Ispisujući poetski snažne tekstove analitičkog zamaha, Adamović i Andrijašević dekonstruiraju mračnu ravnicu Bačke i grubi kamenjar Dalmatinske Zagore...
Najava • 19.10.2022.

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu: Asja Bakic & Luca Kozina

'Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu' druga je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija. Prvo izdanje nazvano 'Drugačiji svijet je moguć, i to više njih' ugošćuje pjesnikinju i prozaisticu Asju Bakić i dobitnicu nagrade Prozak Lucu Kozinu. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.
Najava • 17.12.2021.

Promocija zbirke priča 'Žene, bajke, kraljice'

Promocija zbirke priča 'Žene, bajke, kraljice' u kojoj je čak devet spisateljica (Nada Gašić, Julijana Adamović, Nataša Govedić, Vera Vujović, Lada Žigo, Jadranka Bargh, Jadranka Pintarić, Ana Đokić, Aida Bagić) dalo novi glas ženskim likovima iz bajki, održat će se u petak 17. prosinca u Centru za ženske studije u Zagrebu.
Vijest • 23.11.2021.

Žene, bajke kraljice – devet hrvatskih književnica oživjelo ženske likove iz bajki

'Žene, bajke kraljice' prva je u nizu zbirki priča namijenjenih odrasloj publici u kojoj je, na poziv autorice projekta dramaturginje Jadranke Bargh i nakladnika Kreativna mreža, devet hrvatskih književnica odlučilo oživjeti ženske likove iz bajki. Za iduću godinu najavljena je zbirka priča u kojoj će hrvatski književnici napisati priče iz perspektive muških likova iz bajki.
PODCAST • 23.05.2020.

PODCAST: Julijana Adamović čita ulomak iz romana 'Divlje guske'

Julijana Adamović čita ulomak iz svog hvaljenog romana 'Divlje guske' (Hena com, 2018.). Julijana je ovaj ulomak odabrala zato što je kraći, zato što do sad nije bio čitan ili objavljivan i zato što se nada da će biti zanimljiv slušateljima. Pa uživajte!
Najava • 21.10.2016.

Predstavljanje knjige Julijane Adamović 'Glineni anđeli'

Predstavljanje najnovije knjige pripovjedaka Julijane Adamović 'Glineni anđeli' održat će se u petak 21. listopada u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi će govoriti književnica i kritičarka Ljerka Car Matutinović, urednice Ana Kranjčić i Jasna Kovačević i, autorica Julijana Adamović.
Razgovor • 19.05.2010.

Julijana Adamović : U mojim pričama je sve istinito

Ne osjećam se kao pripadnica bilo kakve književne scene, a što vrijeme odmiče, sve manje bih htjela biti dio toga. Meni se čini da je to sve više "scena", a sve manje je bitno ono "književno". Postoje ljudi koje cijenim kao pisce, oni koje cijenim kao pisce i osobe, te neki koji su mi postali i prijatelji. Previše sam zemljopisno udaljena, konvencionalna i nesklona ekscesima, skandalima i klanovima, da...
Kritika • 05.03.2010.

Julijana Adamović : Konzerviranje

Glavna je odlika priča ove autorice svojevrsna spontanost, nezamaranje poetičkim modelima i modama, nego jednostavna želja da se pribilježe priče o uglavnom nesretnim i nezadovoljnim likovima, zbog čega su njezine priče prije svega iskrene, emotivne, čak i terapeutske. Odabirom prostora na kojem se odvija "Konzerviranje", priče Julijane Adamović mogle bi se nazvati slavonskim, mada čak ni to nije...