Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Julijana Adamović ×

Kritika • 27.12.2023.

Julijana Adamović : Oče, ako jesi

Za novi roman Julijane Adamović, bez pretjerivanja, možemo reći da je jedan od važnijih trenutaka domaće književne produkcije u 2023. godini. Autorica koja je čitalačku pažnju, pored ostalog, privukla zbirkom priča 'Kako su nas ukrali ciganima' (2008.) i romanom 'Divlje guske' (2018.), ovim ostvarenjem nedvojbeno se potvrđuje kao ime čija pripadnost suvremenom proznom kanonu ne bi smjela doći u pitanje.
PODCAST • 12.12.2023.

PODCAST: Julijana Adamović – Oče, ako jesi

Poslušajte ulomak iz novog romana Julijane Adamović, 'Oče, ako jesi', romana o Panoniji i njezinim ljudima, onima s kojima se vihor povijesti poigrava, koji vjeruju u bolju budućnost koja traje do sljedećeg rata, sljedeće revolucije. No nadasve, romana o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drugačijim, putem.
Najava • 16.11.2023.

Promocija knjige Julijane Adamović 'Oče, ako jesi'

Promocija nove knjige Julijane Adamović 'Oče, ako jesi' održat će se u četvrtak 16. studenoga u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.
Najava • 04.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Marija Andrijašević i Julijana Adamović

Drugo izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Kako živi narod', ugošćuje višestruko nagrađivane spisateljice, Julijanu Adamović i Mariju Andrijašević, autorice romana 'Divlje guske' i 'Zemlja bez sutona'. Ispisujući poetski snažne tekstove analitičkog zamaha, Adamović i Andrijašević dekonstruiraju mračnu ravnicu Bačke i grubi kamenjar Dalmatinske Zagore...
Najava • 19.10.2022.

Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu: Asja Bakic & Luca Kozina

'Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu' druga je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija. Prvo izdanje nazvano 'Drugačiji svijet je moguć, i to više njih' ugošćuje pjesnikinju i prozaisticu Asju Bakić i dobitnicu nagrade Prozak Lucu Kozinu. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.
Kritika • 28.12.2018.

Julijana Adamović : Divlje guske

Iako se u romanu odvije nekoliko presudnih događaja (rođenje njihove sestre, recimo), naglasak nije na fabuli, već na vinjetama koje se nižu kao figure na ukrasnim papirnim trakama. Isprepliću se scene ispričane naturalističkom i nadrealnom poetikom.
Videoteka • 29.08.2018.

Pisci na mreži: Julijana Adamović

Projekt 'Pisci na mreži' u virtualnim susretima s hrvatskim autorima, autoricama, nastoji saznati: tko su oni, kako, zašto i za koga pišu, kako i gdje žive, što čitaju, što im je važno u procesu pisanja, što misle o novim tehnologijama i mogućnostima komuniciranja s drugima, koji su njihovi uzori i životni izbori? Gošća: Julijana Adamović.