Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.12.2019.

Julijana Adamović dobitnica Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića za roman 'Divlje guske'

Julijana Adamović, Foto: HAZU

Divlje guske Adamović Julijana

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 3. prosinca održana je svečanost dodjele Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića koju dodjeljuje Zaklada HAZU iz fonda koji joj je ostavio taj hrvatski iseljenik. Ovogodišnja dobitnica je književnica Julijana Adamović za roman "Divlje guske" kojoj su Nagradu uručili predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić i ravnateljica Zaklade Marina Štancl

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt kazao je da je dodjela ove nagrade svečanost kulture, umjetnosti i duha. „Zaklada je oblik onoga što je bilo najvrednije u povijesti Akademije, a to je donatorstvo. Ova današnja svečanost simbol je naše Zaklade i ponosni smo što i dalje cvate donatorstvo kulture i umjetnosti", rekao je akademik Neidhardt, pozvavši i druge institucije u Hrvatskoj da što je više moguće financiraju kulturu koja je, kako je kazao, gladna novca.

Akademik Zvonko Kusić kazao je da je i Hrvatska akademija osnovana po principu zaklade zahvaljujući donaciji biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Podsjetio je da je iseljenik Stipan Bilić-Prcić, koji je bio trgovac i pučki pjesnik, nakon smrti 2012. oporučno Zakladi HAZU ostavio velik novčani iznos i nekretninu u Zagrebu te je službeno najveći donator u povijesti Akademije. Njegova je želja bila da se sredstva doniraju za književne nagrade elitnim piscima na hrvatskome jeziku i potporu učenicima imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića.

Govoreći o romanu "Divlje guske", kazao je da je to moćan i uzbudljiv roman koji čitatelja posve uvlači u priču pokazujući, iz posebne perspektive djeteta, patnju i bol, dobro i zlo pomiješane u jedno djetinjstvo, te dočaravajući i one emocije kojih ljudi nisu svjesni.

Obrazloženje o dodjeli Nagrade Julijani Adamović pročitao je tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Pavao Pavličić rekavši da je roman "Dvije guske" nagradu zaslužio ponajprije kao snažna evokacija zbilje otprije nekoliko desetljeća, oslikavajući mračnu stranu djetinjstva kroz mješavinu strašnoga i lijepoga. „Najvažnije od svega možda je ipak to što se ta proza čita rado i sa zanimanjem, pri čemu imamo osjećaj da ona obogaćuje i naše viđenje zbilje i naše viđenje književnosti", istaknuo je Pavličić.

Julijana Adamović je zahvalila Zakladi HAZU na nagradi te urednici romana Marini Vujčić i nakladniku Hena com što su prepoznali njezin rad. Dodala je da posebnu vrijednost nagradi daje činjenica da je riječ o Zakladi koja se temelji na donaciji pojedinca koji je život posvetio stvaranju materijalnih vrijednosti ali i baveći se umjetnošću, te koji nakon svoje smrti doprinosi da umjetnost bude prepoznata.

Julijana Adamović

Divlje guske

  • Hena com 08/2018.
  • 236 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592139

U romanu 'Divlje guske' Julijana Adamović začudnim je jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije. Rekvizitarij ovog djetinjstva uključuje mnoge stvari, bića i pojave kojih bi svako djetinjstvo trebalo biti pošteđeno: i neshvatljive smrti, i pse i ptice koji ginu greškom, i zabranjene školske torbe i zabranjene osjećaje, i mržnju koja prepolovljuje sela, kuće, obitelji, ljude i postelje...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –