Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 23.11.2021.

Žene, bajke kraljice – devet hrvatskih književnica oživjelo ženske likove iz bajki

"Žene, bajke kraljice" prva je u nizu zbirki priča namijenjenih odrasloj publici u kojoj je, na poziv autorice projekta dramaturginje Jadranke Bargh i nakladnika Kreativna mreža, devet hrvatskih književnica odlučilo oživjeti ženske likove iz bajki. Na okupu su se tako našle dvije supruge Modrobradog (jedna ubijena i jedna preživjela) majka i maćeha Pepeljuge, Guščarica, baka Male sirene, Snjeguljičina majka, majke i maćehe Ivice i Marice, kćerka i unuka Snježne kraljice. 

Zahvaljujući spisateljskim glasovima Nade Gašić, Julijane Adamović, Nataše Govedić, Vere Vujović, Lade Žigo, Jadranke Pintarić, Jadranke Bargh, Ane Đokić i Aide Bagić, svaka od priča osvjetljava ove likove iz sasvim novog kuta.

– ŽENE, BAJKE, KRALJICE –

Za iduću godinu urednica edicije "Bilo jednom..." Ana Đokić najavljuje narednu zbirku priča u kojoj će hrvatski književnici (među ostalima Zoran FerićBoris PerićDarko MacanBoro RadakovićZoran Pongrašić) napisati priče iz perspektive muških likova iz bajki. Bit će zanimljivo čuti što imaju za reći Modrobradi, očevi Ivice i Marice i Crvenkapice, postojani kositreni vojnik.... 

Gubi li se individualizacijom likova iz bajki njihova moć (koju kao arhetipe svi nosimo u sebi) ili nam se, naprotiv, time omogućuje da i živote likova iz bajki, ali i naše vlastite, prestanemo gledati kao crno-bijelu sliku, na svakome je od čitatelja da sam prosudi. 


Likovno-grafičko oblikovanje knjige "Žene, bajke kraljice", ilustracije i animaciju, potpisuje Aleksandra Nina Knežević.
 

Žene, bajke, kraljice

  • Kreativna mreža 11/2021.
  • 129 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538244469

'Žene, bajke kraljice' prva je u nizu zbirki priča namijenjenih odrasloj publici u kojoj je, na poziv autorice projekta dramaturginje Jadranke Bargh, devet hrvatskih književnica odlučilo oživjeti ženske likove iz bajki. Zahvaljujući spisateljskim glasovima Nade Gašić, Julijane Adamović, Nataše Govedić, Vere Vujović, Lade Žigo, Jadranke Pintarić, Jadranke Bargh, Ane Đokić i Aide Bagić, svaka od priča osvjetljava ove likove iz sasvim novog kuta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –