Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 12.12.2023.

PODCAST: Julijana Adamović – Oče, ako jesi

Julijana Adamović (ilustracija: IP/MV)

Poslušajte ulomak iz novog romana Julijane Adamović, Oče, ako jesi (Fraktura, 2023.), romana o Panoniji i njezinim ljudima, onima s kojima se vihor povijesti poigrava, koji vjeruju u bolju budućnost koja traje do sljedećeg rata, sljedeće revolucije. No nadasve, romana o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drugačijim, putem.

Na pitanje zašto je odabrala baš ovaj ulomak, odgovara: Možda zato što je najbliži temi romana: potraga za ocem. Dok ostali likovi imaju uglavnom unutarnje borbe, Zomaš djeluje (naivno, dječački i na koncu tragično).

Poslušajte ulomak, Tomaševo putovanje (1961. -– 1962.):

– PODCAST: Julijana Adamović – Oče, ako jesi –

Moderna vremena · PODCAST: Julijana Adamović – Oče, ako jesi

Snimila: Julijana Adamović
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Julijana Adamović rođena je na jednoj, a živi na drugoj obali Dunava. Nije nostalgična, ali raduje ju pogled s prozora radne sobe: rijeka i zavičaj koji je u međuvremenu postao druga država. Piše, ali pomalo. Dosad je objavila tri zbirke kratkih priča, zbirku poezije i roman. Autorica je i romana za djecu, zbirke kratkih priča te slikovnice. U njezinim djelima ima dosta ptica i divljine. Ali tvrdi da je sklona magičnom realizmu i “kafkijanskim opisima apsurdnosti ljudskog postojanja i bespomoćnosti pojedinca pred silama koje su izvan njegove kontrole”. Postoje čitatelji kojima su njezini tekstovi mračni i mučni, kao i oni kojima je u njima previše naturalizma. Iza nje je nekoliko književnih finala i nekoliko nagrada, između ostaloga Nagrada Kiklop za najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj i Nagrada Josip i Ivan Kozarac za najbolji slavonski prvijenac (zbirka priča Kako su nas ukrali Ciganima), te nagrada HAZU-a za najbolji roman 2018. godine (za roman Divlje guske).

Julijana Adamović

Oče, ako jesi

  • Fraktura 11/2023.
  • 264 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533586472

Kada se 1965. mladi rezervist Damjan Knežević prilikom spašavanja ljudi iz potopljenog sela domogne vrijednoga ručnog sata iz Drugoga svjetskog rata i hrpe dokumenata, vjeruje da je pronašao trag svoga oca. Slijedeći više od dvadeset godina tragove iz dnevnikā i papirā, tragat će za svojim ocem... Julijana Adamović ispisala je vrlo dojmljiv roman o Panoniji – crnoj zemlji koja rađa i pokapa. 'Oče, ako jesi' atipična je obiteljska saga, velik roman o ženama i muškarcima, o političkim funkcionarima, o običnim ljudima, no nadasve o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drugačijim, putem.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –