Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 08.06.2021.

PODCAST: Lana Bastašić – Mliječni zubi

Lana Bastašić (foto: Radmila Vankoska, ilustracija IP/MV)

Nagrađivana spisateljica Lana Bastašić pročitat će vam priču Hljeb iz svoje zbirke priča Mliječni zubi (Fraktura, 2021.).

“Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji.” – Rumena Bužarovska

– PODCAST: Lana Bastašić – Mliječni zubi –

Moderna vremena · PODCAST: Lana Bastašić – Mliječni zubi

Lana Bastašić (1986.) rođena je u Zagrebu, a odrasla u Banjoj Luci. Objavila je tri zbirke kratkih priča, jednu poezije i jednu knjigu za djecu. Dobitnica je nekoliko regionalnih nagrada za kratku priču, poeziju i dramu. Njezin prvi roman, Uhvati zeca, dobio je Nagradu Europske Unije za književnost i ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2019. godine. Preveden je na trinaest jezika. Njezina posljednja knjiga je zbirka kratkih priča Mliječni zubi (Fraktura, 2020.). Jedna je od osnivača škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa Carn de cap. Dobitnica je prestižne šestomjesečne rezidencije Literaturhausa u Zürichu.

Snimila: Lana Bastašić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Lana Bastašić

Mliječni zubi

  • Fraktura 01/2021.
  • 144 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582986

Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. Svijet odrastanja natopljen je udarcima kaišem, sramom zbog proljeva, zabranama i prisilama. Djeca i tinejdžeri u "Mliječnim zubima" suočavaju se s tamnim i jezovitim, jer samo tako mogu odrasti, često i prerano. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –