Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 15.07.2020.

PODCAST: Maša Kolanović – Poštovani kukci i druge jezive priče

Maša Kolanović (foto/ilustracija: MV)

Maša Kolanović čita ulomak iz svoje nagrađivane zbirke priča Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil, 2019.)

Priče su smještene u suvremenu Hrvatsku i bave se znakovima, tragovima kapitalizma, prvenstveno preko potrošačke kulture, ali i drugih praksi koje su promijenile našu svakodnevicui i preobrazile nas u smislu naše nove društvenosti i ljudskosti. Ulomak iz priče, odnosno priča koju ću vam pročitati smještena je u veliki trgovački centar Ikea, gdje glavna junakinja odlazi nakon smrti supruga s nadom da će započeti neki novi život, da će sama sebi priskrbiti neki novi okoliš, odnosno neki novi interijer koji će je dovesti do boljeg stanja, ali to se zapravo ne događa... – Maša Kolanović, iz uvoda

Poslušajmo:

– PODCAST: Maša Kolanović – Poštovani kukci i druge jezive priče –

Moderna vremena · PODCAST: Maša Kolanović - Poštovani kukci i druge jezive priče

Maša Kolanović rođena je 1979. godine u Zagrebu, gdje je završila studij kroatistike i komparativne književnost i doktorirala u travnju 2010. Od travnja 2004. godine radi kao znanstvena novakinja na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dosad je objavila članke o književnosti i popularnoj kulturi i knjigu Udarnik! Buntovnik? Potrošač... Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (Naklada Ljevak, 2011.), te knjige fikcije Pijavice za usamljene (Studentski centar, 2001.), Sloboština Barbie (V.B.Z., 2008.), Jamerika: trip (Algoritam, 2013), Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil, 2019). 

Snimila: Maša Kolanović
Obrada zvuka: Paula Margaretić
Urednica: Iva Perković

Maša Kolanović

Poštovani kukci : I druge jezive priče

  • Profil 05/2019.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136844

Maša Kolanović u svojoj novoj zbirci priča 'Poštovani kukci' tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt. 'Poštovane kukce' žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –